Izaberite stranicu

ВРШЊАЧКИ ТИМ У БИБЛИОТЕЦИ – БОЈИМО ДРУГАРСТВО СВИМ БОЈАМА

n

Категорија

Датум објављивања

03/03/2023

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У сарадњи са наставницом Споменком Гуњевић, координатором за рад са Вршњачким тимом, библиотекарка је организовала радионицу против вршњачког насиља под називом „Све боје другарства“.

Радионици је присуствовало 15 ученика који су представници свог одељења испред Вршњачког тима. Радионица је трајала 2 школска часа.

Циљ радионице је освешћивање ученика о утицају стереотипа и предрасуда на друштвени живот, препознавање врста насиља и тражење најбољих решења који су у интересу појединца и оних којима је окружен, као и подстицање емпатије, прихватања различитости и веће толеранције.

Сви учесници су били веома заинтересовани за тематику, износили су своје ставове и доносили закључке, наводили примере свог животног искуства и у сваком тренутку усмерени на пример дечака Виктора који је трпео вршњачко насиље.

Библиотекарка, инспирисана дечјим романом „Боје другарства“ аутора Горана Марковића, креирала je ову радионицу са циљем да тему боље вршњачке комуникације и веће толеранције у прихватању различитости. Борба против предрасуда јесте у ствари, борба против насиља.

Ученицима је препоручена књига за читање, најављена су нова дружења, јер су слична или иста одмах затражили. Аутор књиге је контактиран, захвалан на подстицању ученика да читају књигу и размишљају на тему вршњачког насиља. Разматран је и позив да се промоција књиге закаже у другом полугодишту у нашој школи.

Резултат радионице је задовољство, након динамичне и конструктивне дискусије о важним животним темама, доста осмеха због подршке и разумевања и неизастовне речи захвалности.

Било је предлога да се разраде и друге теме насиља, о чему ћемо се накнадно договарати.

Ружа Лалић,

шк.библиотекар

Повезане вести

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

Амбасадорка Краљевине Норвешке у Србији, Кристин Мелсом, отворила је манифестацију „Источно од сунца и западно од месеца – нордијска књижевност за децу у преводу на српски језик“ и истоимену изложбу отворену у Библиотеци града Београда (БГБ), коју су подржале амбасаде...

СПОРТ ЗА СВЕ!

СПОРТ ЗА СВЕ!

Ученици-це шестог разреда наше школе као и предходних година учествовали су на спортској инклузивној манифестацији "Спорт за све", која се организује поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у Хали Александар Николић (хала Пионир).Ученици су имали прилику...

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Ове школске 2023/2024.године, на Дан европских језика, имали смо прилике да угостимо ученике и наставнике ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Бруса, који су приредили програм на енглеском језику. У свечаној сали наше школе први пут је на страном језику изведен програм у...