ВРШЊАЧКИ ТИМ У БИБЛИОТЕЦИ – БОЈИМО ДРУГАРСТВО СВИМ БОЈАМА

n

Категорија

Датум објављивања

03/03/2023

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У сарадњи са наставницом Споменком Гуњевић, координатором за рад са Вршњачким тимом, библиотекарка је организовала радионицу против вршњачког насиља под називом „Све боје другарства“.

Радионици је присуствовало 15 ученика који су представници свог одељења испред Вршњачког тима. Радионица је трајала 2 школска часа.

Циљ радионице је освешћивање ученика о утицају стереотипа и предрасуда на друштвени живот, препознавање врста насиља и тражење најбољих решења који су у интересу појединца и оних којима је окружен, као и подстицање емпатије, прихватања различитости и веће толеранције.

Сви учесници су били веома заинтересовани за тематику, износили су своје ставове и доносили закључке, наводили примере свог животног искуства и у сваком тренутку усмерени на пример дечака Виктора који је трпео вршњачко насиље.

Библиотекарка, инспирисана дечјим романом „Боје другарства“ аутора Горана Марковића, креирала je ову радионицу са циљем да тему боље вршњачке комуникације и веће толеранције у прихватању различитости. Борба против предрасуда јесте у ствари, борба против насиља.

Ученицима је препоручена књига за читање, најављена су нова дружења, јер су слична или иста одмах затражили. Аутор књиге је контактиран, захвалан на подстицању ученика да читају књигу и размишљају на тему вршњачког насиља. Разматран је и позив да се промоција књиге закаже у другом полугодишту у нашој школи.

Резултат радионице је задовољство, након динамичне и конструктивне дискусије о важним животним темама, доста осмеха због подршке и разумевања и неизастовне речи захвалности.

Било је предлога да се разраде и друге теме насиља, о чему ћемо се накнадно договарати.

Ружа Лалић,

шк.библиотекар

Повезане вести

Информације за родитеље у вези са еЗаказивањем термина за упис и тестирање детета у ОШ

И ове године родитељи/други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем да закажу на Порталу еУправа термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ. Апликација за...

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА, 15.3.2023.

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА, 15.3.2023.

У школској библиотеци одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Чланови комисије били су: 1.Јаворка Михајловић 2.Душанка Ераковић #.Ружа Лалић Резултат школског такмичења рецитатора: 1.место – ученица Анђа Перовић, 2/2 песма  „Замислите...