Izaberite stranicu

Дан европских аутора, у „Аласу“ обележен 18.03.2024.године

n

Категорија

Датум објављивања

06/13/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У оквиру другог издања Дана европских језика, од 18.03.2024. до 25.03.2024. у школама, библиотекама, књижарама и издавачким кућама су се организовали догађаји који укључују децу и младе да се баве читањем и књигама чији су аутори са европског континента.

Ова иницијатива подразумева активности као што су сусрети са ауторима, дебате о књигама и причама, учење о процесу објављивања и дружења, не само за упознавање богате европске књижевности, већ да пре свега да се подстакне и ојача сарадња образовања и културе. Сви сусрети подразумевају да школе и библиотеке позову писца, преводиоца, илистратора или издавача који је вољан да одржи сесију читања ( дискусију или презентацију) у оквиру Дана европских аутора.

Активности су радо прихваћене !  У нашу школску библиотеку позвали смо Гордану Стијачић, која је наше другаре, ученике 3/3 као домаћине, упознала са својом поезијом. Наша гошћа, Гоца Стијачић, рођена је у Београду, завршила је основне и мастер студије Факултета Политичких Наука БУ, ради у РТС-у као новинар и водитељ више од две и по деценије, а имала је и неколико успешних мањих улога у филмовима. Нас је данас упознала са својим песмарицама „ Шта то светли звезда није “ и „  Светли увек добар човек “.

У њеним песмама су разнолике и мелодичне риме, на једноставан и леп начин представљена је веза између мисли, емоција и понашања. Све поруке истичу важне вредности битне за дечји раст и развој. Пријатне за слушање, подстичу на размишљање и одличне за дискусију и разговор. Трећаци су уживали док су слушали Гоцине стихове, смешили се и подигнутом руком одмах давали знак да су спремни за одговор или неко ново питање. Било је ово динамично и испуњено дружење, изнад свега пријатно и поучно.

Хвала ауторки, својим стиховима учинила је да порастемо и пожелимо још много тога. А појединце је охрабрила да следе њене кораке, да воле свет око себе, да опажају, записују, и када су одморни, да лепе мисли преточе у стихове. Уметност лепе речи нас духовно богати и чини живот лепшим.

Ружа Лалић,

Шк.библиотекар

Повезане вести

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

У свечаној сали школе окупили су се ученици првог разреда 1/1 (23 ученика), 1/2 (22 ученика) и 1/3 (30 ученика) са учитељицама Александром Станишић, Јаворком Михајловић и Душицом Арсенијевић, да се упознају са Веком Вештицом, главном јунакињом сликовнице за најмлађе....

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

У сарадњи са ИК „Пчелица“ организовали смо дружење са писцем за децу, Маријом  Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“ , збирком инспиративних прича које подстичу најмлађе на размишљања о себи, али и о свету у коме живе. Овога пута, учесници...