Izaberite stranicu

Захвалнице за учеснике пројекта „Небеска свадба“, 13.04.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

05/06/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Ученици петог и седмог разреда (5/1, један ученик 5/3, 7/1) и ауторка романа „ Небеска свадба“ Миомирка Мира Саичић окупили су се у школској библиотеци на позив библиотекарке Руже Лалић. Гости си нам били Ирена Адамовић и Љубица Бељански, сараднице на пројекту. 

Позив на ово дружење су сви радо прихватили, јер нас је ова књига доста зближила и желели смо да једном приликом разговарамо о томе. Библиотекарка је на почетку дружења пустила краћу верзију сценског приказа, који је одушевио све присутне. Затим је прочитан текст посвећен промоцији књиге „Небеска свадба“ који је био увод за разговор о утисцима. 

Ученици су били непосредни у изражавању, описивали су како су доживели ликове које су оживели, али и како су се осећали док су играли те улоге. Откривали су своје немире и стрепње, своја емоције које су се будиле док је трајао пројекат, сам чин сценског приказа. Невероватно је колико догађај стрељања ђака у Крагујевцу, који роман описује, буди оно најосетљивије у бићу младих особа које желе да живе, иако су без великог животног искуства.

Било је тешко играти Немца који је немилосрдан, војника који има тако „ледено срце“. Тешко је „умирати на сцени“, тражити преживеле.. Учесници су се упознали са овим страшним историјским догађајем на најболнији начин, где  су проживели злу судбу жртава стрељања. Сагледали су свој народ и сваколику патњу кроз коју су прошли.

Лепо је волети отаџбину и знати њену

 историју, ма колико истина била болна. Наши ђаци су показали да можемо рачунати на светлу будућност и да има ко да је носи.

Повезане вести

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

У свечаној сали школе окупили су се ученици првог разреда 1/1 (23 ученика), 1/2 (22 ученика) и 1/3 (30 ученика) са учитељицама Александром Станишић, Јаворком Михајловић и Душицом Арсенијевић, да се упознају са Веком Вештицом, главном јунакињом сликовнице за најмлађе....

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

У сарадњи са ИК „Пчелица“ организовали смо дружење са писцем за децу, Маријом  Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“ , збирком инспиративних прича које подстичу најмлађе на размишљања о себи, али и о свету у коме живе. Овога пута, учесници...