Izaberite stranicu

Захвалнице за учеснике пројекта „Небеска свадба“, 13.04.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

05/06/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Ученици петог и седмог разреда (5/1, један ученик 5/3, 7/1) и ауторка романа „ Небеска свадба“ Миомирка Мира Саичић окупили су се у школској библиотеци на позив библиотекарке Руже Лалић. Гости си нам били Ирена Адамовић и Љубица Бељански, сараднице на пројекту. 

Позив на ово дружење су сви радо прихватили, јер нас је ова књига доста зближила и желели смо да једном приликом разговарамо о томе. Библиотекарка је на почетку дружења пустила краћу верзију сценског приказа, који је одушевио све присутне. Затим је прочитан текст посвећен промоцији књиге „Небеска свадба“ који је био увод за разговор о утисцима. 

Ученици су били непосредни у изражавању, описивали су како су доживели ликове које су оживели, али и како су се осећали док су играли те улоге. Откривали су своје немире и стрепње, своја емоције које су се будиле док је трајао пројекат, сам чин сценског приказа. Невероватно је колико догађај стрељања ђака у Крагујевцу, који роман описује, буди оно најосетљивије у бићу младих особа које желе да живе, иако су без великог животног искуства.

Било је тешко играти Немца који је немилосрдан, војника који има тако „ледено срце“. Тешко је „умирати на сцени“, тражити преживеле.. Учесници су се упознали са овим страшним историјским догађајем на најболнији начин, где  су проживели злу судбу жртава стрељања. Сагледали су свој народ и сваколику патњу кроз коју су прошли.

Лепо је волети отаџбину и знати њену

 историју, ма колико истина била болна. Наши ђаци су показали да можемо рачунати на светлу будућност и да има ко да је носи.

Повезане вести

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

Амбасадорка Краљевине Норвешке у Србији, Кристин Мелсом, отворила је манифестацију „Источно од сунца и западно од месеца – нордијска књижевност за децу у преводу на српски језик“ и истоимену изложбу отворену у Библиотеци града Београда (БГБ), коју су подржале амбасаде...

СПОРТ ЗА СВЕ!

СПОРТ ЗА СВЕ!

Ученици-це шестог разреда наше школе као и предходних година учествовали су на спортској инклузивној манифестацији "Спорт за све", која се организује поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у Хали Александар Николић (хала Пионир).Ученици су имали прилику...

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Ове школске 2023/2024.године, на Дан европских језика, имали смо прилике да угостимо ученике и наставнике ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Бруса, који су приредили програм на енглеском језику. У свечаној сали наше школе први пут је на страном језику изведен програм у...