Izaberite stranicu

Захвалнице за учеснике пројекта „Небеска свадба“, 13.04.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

05/06/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Ученици петог и седмог разреда (5/1, један ученик 5/3, 7/1) и ауторка романа „ Небеска свадба“ Миомирка Мира Саичић окупили су се у школској библиотеци на позив библиотекарке Руже Лалић. Гости си нам били Ирена Адамовић и Љубица Бељански, сараднице на пројекту. 

Позив на ово дружење су сви радо прихватили, јер нас је ова књига доста зближила и желели смо да једном приликом разговарамо о томе. Библиотекарка је на почетку дружења пустила краћу верзију сценског приказа, који је одушевио све присутне. Затим је прочитан текст посвећен промоцији књиге „Небеска свадба“ који је био увод за разговор о утисцима. 

Ученици су били непосредни у изражавању, описивали су како су доживели ликове које су оживели, али и како су се осећали док су играли те улоге. Откривали су своје немире и стрепње, своја емоције које су се будиле док је трајао пројекат, сам чин сценског приказа. Невероватно је колико догађај стрељања ђака у Крагујевцу, који роман описује, буди оно најосетљивије у бићу младих особа које желе да живе, иако су без великог животног искуства.

Било је тешко играти Немца који је немилосрдан, војника који има тако „ледено срце“. Тешко је „умирати на сцени“, тражити преживеле.. Учесници су се упознали са овим страшним историјским догађајем на најболнији начин, где  су проживели злу судбу жртава стрељања. Сагледали су свој народ и сваколику патњу кроз коју су прошли.

Лепо је волети отаџбину и знати њену

 историју, ма колико истина била болна. Наши ђаци су показали да можемо рачунати на светлу будућност и да има ко да је носи.

Повезане вести

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...