НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ , 28.02.2022. „АЛАС ЧИТА НАГЛАС“

n

Категорија

Датум објављивања

03/05/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

На позив Друштва школских библиотекара Србије, прихватили смо да учествујемо у петој организованој акцији „ Читајмо гласно“ поводом Националног дана књиге, који се сваке године обележава 28.фебруара. Библиотекарка је у сарадњи са наставницима договорила време и место акције под слоганом „Алас чита наглас“.

У овој акцији учествовали су ученици млађих разреда (324 ученика) и старијих разреда (47 ученика), њихове учитељице и наставнице српског језика.

Организовано је заједничко дружење и читање у свечаној сали школе, и то по следећем распореду:

1.час – ученици првог разреда

2.час – ученици трећег разреда

3.час – ученици другог разреда

4.час – ученици четрвтог разреда

Поштоване су све епидемиолошке мере заштите, због чега су сви учесници акције распоређени у различите термине, према распореду који им је одговарао.

Ученици су имали прилике да се упознају са причом о томе зашто се обележава овај датум у нашој земљи, причу о оснивању Народне библиотеке Србије и свим вредностима које представља и чува та, за нас драгоцена институција.

Након тога према жељи, ученици су читали одломке омиљених песама и прича , романа и других књига које воле. Библиотекарка им је представила књиге које су биле најчитаније у прошлој школској години. Поручила им је да у књигама живи лепота, знање и мудрост, због чега је читање увек најбољи избор.

Ученици су наводили разлоге зашто воле да читају.

 Данас смо послали поруку свету да је дружење са књигом лепо и драгоцено. Неговањем културе читања и читалачке писмености чинимо свет лепшим местом, сви заједно.

Дружење смо завршавали заједничким читањем наглас. Читало се у свечаној сали, али и у учионицама, а касније и у читаоници школске библиотеке.

Наставнице српског језика ову акцију су реализовале са ученицима старијих разреда у учионицама, где су на сличан начин упознале ученике о Националном дану књиге. Ученици су представили књиге које им се допадају и наравно , заједно читали гласно.

Презентација о обележавању Националног дана књиге, налази се у прилогу.

Школски библиотекар,

Ружа Лалић

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Повезане вести

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА

У Дечјој библиотеци „ Драган Лукић“ одржано је дружење ученика основних школа општине Стари град поводом учешћа у манифестацији  „Читалачка значка“. Нашу школу представљала је Сташа Милосављевић, ученица 1/2  на коју смо веома поносни. Сташа је другарима и...

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „УРНЕБЕСНА ФИЗИКА“

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „УРНЕБЕСНА ФИЗИКА“

Захваљујући  сарадњи са Дечјом библиотеком „Драган Лукић“ имамо прилике да упознамо сјајне наслове књига за децу и њихове ауторе. И овога пута, захвални смо за још једно дивно дружење и квалитетно проведено време, Ученици одељења 6/4 са одељенским старешином...