НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ , 28.02.2022. „АЛАС ЧИТА НАГЛАС“

n

Категорија

Датум објављивања

03/05/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

На позив Друштва школских библиотекара Србије, прихватили смо да учествујемо у петој организованој акцији „ Читајмо гласно“ поводом Националног дана књиге, који се сваке године обележава 28.фебруара. Библиотекарка је у сарадњи са наставницима договорила време и место акције под слоганом „Алас чита наглас“.

У овој акцији учествовали су ученици млађих разреда (324 ученика) и старијих разреда (47 ученика), њихове учитељице и наставнице српског језика.

Организовано је заједничко дружење и читање у свечаној сали школе, и то по следећем распореду:

1.час – ученици првог разреда

2.час – ученици трећег разреда

3.час – ученици другог разреда

4.час – ученици четрвтог разреда

Поштоване су све епидемиолошке мере заштите, због чега су сви учесници акције распоређени у различите термине, према распореду који им је одговарао.

Ученици су имали прилике да се упознају са причом о томе зашто се обележава овај датум у нашој земљи, причу о оснивању Народне библиотеке Србије и свим вредностима које представља и чува та, за нас драгоцена институција.

Након тога према жељи, ученици су читали одломке омиљених песама и прича , романа и других књига које воле. Библиотекарка им је представила књиге које су биле најчитаније у прошлој школској години. Поручила им је да у књигама живи лепота, знање и мудрост, због чега је читање увек најбољи избор.

Ученици су наводили разлоге зашто воле да читају.

 Данас смо послали поруку свету да је дружење са књигом лепо и драгоцено. Неговањем културе читања и читалачке писмености чинимо свет лепшим местом, сви заједно.

Дружење смо завршавали заједничким читањем наглас. Читало се у свечаној сали, али и у учионицама, а касније и у читаоници школске библиотеке.

Наставнице српског језика ову акцију су реализовале са ученицима старијих разреда у учионицама, где су на сличан начин упознале ученике о Националном дану књиге. Ученици су представили књиге које им се допадају и наравно , заједно читали гласно.

Презентација о обележавању Националног дана књиге, налази се у прилогу.

Школски библиотекар,

Ружа Лалић

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Повезане вести

Бајке за најмлађе – Прваци у Музеју Народног позоришта, 18.5.2022.

Бајке за најмлађе – Прваци у Музеју Народног позоришта, 18.5.2022.

Радујемо се сваком новом позиву из Народног позоришта. Овога пута, организовали смо посету са ученицима одељења 1/3 и њиховом учитељицом Душицом Марковић. У Музеју Народног позоришта дочекао нас је домаћин Драган Стевановић и глумица Соња Ковачевић. Слушали смо приче...

„РЕЧ ПО РЕЧ – КЊИЖЕВНИ МЕЧ!“ – ДРУЖЕЊЕ СА ДЕЈАНОМ АЛЕКСИЋЕМ, 18.04.2022.

„РЕЧ ПО РЕЧ – КЊИЖЕВНИ МЕЧ!“ – ДРУЖЕЊЕ СА ДЕЈАНОМ АЛЕКСИЋЕМ, 18.04.2022.

У сарадњи са библиотеком „ Драган Лукић“ организовали смо посету и дружење у њиховим просторијама са писцем Дејаном Алаксићем. Овога пута, на организовано дружење ишли су ученици четвртог разреда 4/1, са учитељицом Светланом Ђокић. Атмосфера је била позитивна, весела...

Захвалнице за учеснике пројекта „Небеска свадба“, 13.04.2022.

Захвалнице за учеснике пројекта „Небеска свадба“, 13.04.2022.

Ученици петог и седмог разреда (5/1, један ученик 5/3, 7/1) и ауторка романа „ Небеска свадба“ Миомирка Мира Саичић окупили су се у школској библиотеци на позив библиотекарке Руже Лалић. Гости си нам били Ирена Адамовић и Љубица Бељански, сараднице на пројекту. ...