Izaberite stranicu

„Небеска свадба“ – премијерно емитовање радио драме 18.10.2023.

n

Категорија

Датум објављивања

01/22/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Велики Школски пројекат „Небеска свадба“ постао је понос наше Школе, синоним за рад и успех како су се изјаснили многи запослени у установама и образовања и културе. Пројекат је објединио Школу са децом и породицом, повезао Школу са музејима и библиотекама Београда и Крагујевца. Учинио да се никада не заборави оно што се заборавити не сме, вођен путевима истине и уметности, окупан чистом љубављу оних који су искрено веровали у њега. Пројекат је оставио у наслеђе новим поколењима свој траг: на страницама романа, у архивама видео записа ОШ „Михаило Петровић Алас“ и Музеја „21.октобар“ и коначно, у радио драми архиве Радио Београда 1. програма.

Роман 

Члан нашег колектива ОШ „Михаило Петровић Алас“, наша драга колегиница, Миомирка Мира Саичић, члан Удружења књижевника Србије, написала је изузетан роман „Небеска свадба“, посвећен 21.октобру 1941.године. Њен роман је први, који овај трагичан датум сагледава из дечијег угла, посвећен свој страдалој деци. Импресиван је пут овог романа, а његов садржај је вечна болна тема српском народа.

Почетак – школска 2021/2022.година

У циљу неговања културе сећања на жртве стрељања у Крагујевцу, Школски пројекат „Небеска свадба“, реализован у Београду, први пут, 21.10.2021.године на обележавање 80 година од Крагујевачког октобра, када су се први пут у историји, ђаци изводили из школских клупа, на стрељање. Драмски приказ истоименог романа изведен је на сцени свечане сале Школе.

Путовање у вечност – школска 2022/2023.година

Следећа станица био је Крагујевац. У сарадњи са Музејом жртава геноцида у Београду, Школски пројекат је реализован у Народној библиотеци града Крагујевца као промоција књиге и сценско извођење у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије за архиву Музеја „21.октобар“.

Вечни траг – школска 2023/2024.година

Велико је интересовање, поштовање и значај романа и пројекта. Захваљујући Ирени Адамовић и Наташи Радујевић Аћимовић, 30.маја 2023. пројекат „Небеска свадба“ заживео у аудио формату.

„Небеска свадба“ ће заувек живети на радио таласима ( Радио Београда)

Захваљујући младим Аласима!  – цитат сараднице Ирене Адамовић

Велику захвалност за реализацију аудио приче дугујемо сви заједно Александру Аци Селтику, који је допринео да буде испричана на најлепши могући начин.

Данас, 18.10.2023.године, премијерно извођење радио драме „Небеска свадба“ у изведби ученика наше школе, почело је тачно у 13.29  часова на таласима Радио Београда 1,  у оквиру емисије „Породичне приче“. Редакција образовног програма за децу, младе и породицу Радио Београда 1 посебну захвалност дугује Техници радио Београда и Драмском програму који су много помогли у реализацији ове драме, која ће се убудуће емитовати сваке године, 21.октобра као неговање културе сећања на све крагујевачке жртве и страдале ђаке.

У име Тима који је водио овај Школски пројекат, захваљујемо се нашим ученицима, њиховим родитељима, сарадницима школе, Удружењу грађана „Београдски старишани и маличани“ на челу са Иреном Адамовић, сарадницима школе Музеја жртава геноцида у Београду, Музеја „21.октобар“ у Крагујевцу и Народној библиотеци града Крагујевца. Била нам је част и задовољство, заиста смо поносни.

„Добри моји ђаци, ви сте најбоље што Србија има!“ – цитат из романа Миомирке Мире Саичић

https://www.rts.rs/lat/radio/radio-beograd-1/5292468/porodicna-prica.html?authuser=0

шк. Библиотекарка

Ружа Лалић

Повезане вести

Дружење са писцем за децу , одељење 2/4, 13.02.2024.

Дружење са писцем за децу , одељење 2/4, 13.02.2024.

У школској библиотеци, организовано је дружење са писцем за децу, Маријом Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“. Гости су овом приликом били ученици 2/4 са учитељицом Јеленом Геић. Након представљања, посветили смо се посебној причи „ Чаробно...

Нове медаље са фудбала!

Нове медаље са фудбала!

У СЦ "Шумице" одржано општинско такмичење у фудбалу за ученике-це 5.и 6. разреда. Ученици су освојили прво место и пласман на градско такмичење, док су девојчице освојиле друго место! Честитке за наше фудбалере-ке и пуно срећа у даљем...