Izaberite stranicu

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

n

Категорија

Датум објављивања

03/29/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА, 27.02.2024. Радионица „Све боје другарства“ – промоција књиге „Боје другарства“

Сваке године, последње среде месеца фебруара, обележава се Међународни дан борбе против вршњачког насиља. За ову школску годину, обележавање овог важног датума, организовали смо у сарадњи са Тимом за заштиту ученика од ДНЗЗ, Вршњачким тимом и Ученичким парламентом, посебну недељу са различитим активностима у школи и назвали је „Недељом заједништва“.

Сви ученици школе, од првог до осмог разреда, дали су свој допринос у „Недељи заједништва“ у активностима које су биле организоване као:

  • Химна „Алас“
  • Литерартни конкурс „Заједно смо јачи“
  • Ликовни конкурс „Другарства и знања талас – то је школа Алас“ (мото школе) израда плаката
  • Радионица „Све боје другарства“ у школској библиотеци за представнике 5/1, 5/2, 5/3
  • Радионица за Вршњачки тим „Јабуке господина Пиболдија“
  • Проглашење победничког рада за литерарни и ликовни конкурс

НАЈБОЉИ ПЛАКАТ – ОДЕЉЕЊЕ 2/1  (победнички плакат је урамљен и стоји у главном холу школе)

НАЈБОЉИ ЛИТЕРАРНИ РАД – Андреа Млађеновић 4/3

У школској библиотеци, дан раније у односу на Међународни дан борбе против вршњачког насиља, организована је радионица „Све боје другарства“ и промоција књиге „Боје другараства“ аутора Горана Марковића. Представници одељења петих разреда били су учесници ове радионице. Гости на радионици, овога пута, били су сарадници Издавачке куће „Пчелица“ из Чачка и аутор књиге, лично, Горан Марковић.

Радионица је инспирисана књигом  „Боје другарства“ са циљем освешћивања ученика о утицају стереотипа и предрасуда на друшвени живот, подстицања емпатије, прихватања различитости и веће вршњачке толеранције.

Ученици су уз лик дечака Виктора и изазовима који га прате, имали прилике да разумеју и схвате колико могу бити опасне речи које упућујемо једни другима. Исто тако, разговарали смо о стереотипима и колико нам они у животу помажу или одмажу. Они нас уводе у предрасуде које контролишу наше емоције и не ретко, наше понашање. А таква различитост, кроз призму предрасуда искривљује нашу слику света и отежава нам да разумемо друге, па због тога управљају нашим понашањем. Ако у себи имамо потребу да поступимо исправно, већ смо на правом путу.

Не можемо управљати понашањем других, али својим можемо. Закључили смо да су боје другарства – ПОДРШКА, ПОВЕРЕЊЕ, РАЗУМЕВАЊЕ, САОСЕЋАЊЕ, ПОМОЋ, ХРАБРОСТ АЛИ ОНА ХРАБРОСТ КОЈА ЈЕ ПРОИСТЕКЛА ИЗ МУДРЕ ОДЛУКЕ!

Аутор књиге је разговарао са ученицима и стрпљиво и дибронамерно одговарао на многобројна питања о настанку књиге.

Школска библиотека је добила пакет поклон књига од ИК „Пчелица“ због чега смо веома захвални.

Ружа Лалић, шк.библиотекар

Повезане вести

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

У свечаној сали школе окупили су се ученици првог разреда 1/1 (23 ученика), 1/2 (22 ученика) и 1/3 (30 ученика) са учитељицама Александром Станишић, Јаворком Михајловић и Душицом Арсенијевић, да се упознају са Веком Вештицом, главном јунакињом сликовнице за најмлађе....

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

У сарадњи са ИК „Пчелица“ организовали смо дружење са писцем за децу, Маријом  Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“ , збирком инспиративних прича које подстичу најмлађе на размишљања о себи, али и о свету у коме живе. Овога пута, учесници...