ПОСЕТА СРПСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАУКА И УМЕТНОСТИ

n

Категорија

Датум објављивања

10/09/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У среду 5.10.2022, одељење 6/3  са одељењским старешином Маријом Лакићевић  посетило је Српску академију наука и уметности (САНУ).

Српска академија наука и уметности налази се у главној улици Београда. Основана је 7. новембра 1841. Током година ова установа мењала је своје име више пута. Њени чланови били су бројни српски великани,  укључујући  Михаила Петровића Аласа, чије име носи наша школа. Први председник  био је Јосиф Панчић,  наш и светски признат биолог. Исидора Секулић била је прва жена академик.

У овој згради раде људи признати у свету науке и уметности, као што су математичари, инжењери, лекари, физичари, хемичари, сликари, вајари, историчари, биолози, географи, књижевници и други.

САНУ је однедавно своја врата отворила и посетама ученика, како би најмлађи чланови нашег друштва  могли да схвате величину и значај ове установе.

Видели смо бисте наших великана, посетили собу Милутина Миланковића у којој се налазе његове књиге, библиотеку Марка Ристића, у којој се налази  мноштво књига које је сакупљао током целог живота, које су написане на српском и француском језику. Обишли смо у свечану салу где се одржавају важни састанци и доносе значајне одлуке. Ова институција украшена је предивним витражима који приказују симболе Србије. Видели смо важна ордења, од којих су многа стара више стотина година. Знаменити носиоци ордења, одлучили су да га поклоне овој установи.  

Интересантно је да зграда Српске академије наука и уметности није била срушена током Другог светског рата,  зато што је у то време била међу најлепшим и највреднијим  зградама, због чега су је Немци заузели.

Нашем одељењу припала је велика част да посети ову установу и да схвати њен значај за српски народ.

Текст написала: Дуња Вукичевић

Повезане вести

РАДИОНИЦА „БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЛАВ“, ПОСВЕЋЕНА ДУШКУ РАДОВИЋУ, 24.11.2022.

РАДИОНИЦА „БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЛАВ“, ПОСВЕЋЕНА ДУШКУ РАДОВИЋУ, 24.11.2022.

Ове године се обележава сто година од рођења Душка Радовића и тим поводом се у многим школама, библиотекама, позориштима организују активности посвећене његовом животу и раду. У сарадњи са Дечјом библиотеком „Чика Јова Змај“ организовали смо дружење посвећено песнику,...

Извештај са планинарске акције за подмладак “Кораком до здравља“ –  Козомор

Извештај са планинарске акције за подмладак “Кораком до здравља“ –  Козомор

ПРОЈЕКАТ  - ПЛАНИНАРЕЊЕ И БОРАВАК У ПРИРОДИ Извештај са планинарске акције за подмладак ''Кораком до здравља'' -  Козомор Планинарска акција за подмладак ''Кораком до здравља'' одржана је 19.11.2022. на Дивчибарама - успон на Велики Козомор . Укупно је на...

ПРОМОЦИЈА ШКОЛСКОГ ПРОЈЕКТА „НЕБЕСКА СВАДБА“ У КРАГУЈЕВЦУ, 22.10.2022.

ПРОМОЦИЈА ШКОЛСКОГ ПРОЈЕКТА „НЕБЕСКА СВАДБА“ У КРАГУЈЕВЦУ, 22.10.2022.

Школски пројекат је драмски приказ „Небеска свадба“ по истоименом роману проф.Миомирке Саичић. Повезали смо ученике различитих генерација ваннаставним активностима, ради развоја емпатије, разумевања, осећаја заједништва и припадности, да уче и сарађују посредством...