Izaberite stranicu

ПОСЕТА СРПСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАУКА И УМЕТНОСТИ

n

Категорија

Датум објављивања

10/09/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У среду 5.10.2022, одељење 6/3  са одељењским старешином Маријом Лакићевић  посетило је Српску академију наука и уметности (САНУ).

Српска академија наука и уметности налази се у главној улици Београда. Основана је 7. новембра 1841. Током година ова установа мењала је своје име више пута. Њени чланови били су бројни српски великани,  укључујући  Михаила Петровића Аласа, чије име носи наша школа. Први председник  био је Јосиф Панчић,  наш и светски признат биолог. Исидора Секулић била је прва жена академик.

У овој згради раде људи признати у свету науке и уметности, као што су математичари, инжењери, лекари, физичари, хемичари, сликари, вајари, историчари, биолози, географи, књижевници и други.

САНУ је однедавно своја врата отворила и посетама ученика, како би најмлађи чланови нашег друштва  могли да схвате величину и значај ове установе.

Видели смо бисте наших великана, посетили собу Милутина Миланковића у којој се налазе његове књиге, библиотеку Марка Ристића, у којој се налази  мноштво књига које је сакупљао током целог живота, које су написане на српском и француском језику. Обишли смо у свечану салу где се одржавају важни састанци и доносе значајне одлуке. Ова институција украшена је предивним витражима који приказују симболе Србије. Видели смо важна ордења, од којих су многа стара више стотина година. Знаменити носиоци ордења, одлучили су да га поклоне овој установи.  

Интересантно је да зграда Српске академије наука и уметности није била срушена током Другог светског рата,  зато што је у то време била међу најлепшим и највреднијим  зградама, због чега су је Немци заузели.

Нашем одељењу припала је велика част да посети ову установу и да схвати њен значај за српски народ.

Текст написала: Дуња Вукичевић

Повезане вести

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

Амбасадорка Краљевине Норвешке у Србији, Кристин Мелсом, отворила је манифестацију „Источно од сунца и западно од месеца – нордијска књижевност за децу у преводу на српски језик“ и истоимену изложбу отворену у Библиотеци града Београда (БГБ), коју су подржале амбасаде...

СПОРТ ЗА СВЕ!

СПОРТ ЗА СВЕ!

Ученици-це шестог разреда наше школе као и предходних година учествовали су на спортској инклузивној манифестацији "Спорт за све", која се организује поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у Хали Александар Николић (хала Пионир).Ученици су имали прилику...

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Ове школске 2023/2024.године, на Дан европских језика, имали смо прилике да угостимо ученике и наставнике ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Бруса, који су приредили програм на енглеском језику. У свечаној сали наше школе први пут је на страном језику изведен програм у...