Izaberite stranicu

ПРВАЦИ У ПОСЕТИ ВУКОВОМ И ДОСИТЕЈЕВОМ МУЗЕЈУ, 25.11.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

12/05/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У договору са учитељицама првог разреда, а у сарадњи са представницима Вуковог и Доситејевог музеја, организовали смо посету – самостално вођење.

Научили смо сва слова и поносно то знање показујемо. Месец новембар јесте посвећен Вуку Стефановићу Караџићу, који нам је поклонио најлепше писмо на свету! Захваљујући њему, свако слово научили смо лако и за кратко време научили да пишемо. Из дворишта свакога дана гледамо двориште Музеја и наравно да смо пожелели да са другарима, учитељицом и библиотекарком одемо, видимо и сазнамо више о Вуковом животу и раду.

Били смо пажљиви посетиоци, гледали смо очима, а не прстима, да сачувамо све што Музеј има и за наредне генерације деце. Видели смо Вукову капу, кошуљу, перо и мастило, дрвену ногу која му је помагала да се креће. Имали смо прилике да сазнамо зашто је добио баш то име, Вук. Сазнали смо како су изгледала тешка и компликована слова која је он, као дечак, морао да научи.

Видели смо личне фотографије и портрете његове деце, Мине и Димитрија. Имали смо прилике да видимо како су изгледале гусле и да сазнамо да се уз њих некада певало и приповедало. Видели смо књиге, оригиналне примерке и портрете људи који су Вуковом азбуком писали своја дела, као што је Вук  записивао дивне песме, приповетке и кратке умотворине и тако их сачувао од заборава.

На крају смо обновили све о чему смо слушали и захвалили смо Вуку :

-за лепу азбуку

-за слова која се лако памте

-за пословице које нам помажу како да живимо

-за сачуване песме и бајке

– за труд који је уложио за наш језик

-за граматику

-За Први српски речник

-за знање које имамо

Поновили смо правило „Пиши као што говориш, читај као што је написано“ и обећали да ћемо бити Вукови следбеници, да ћемо читати и правилно писати, да како ми растемо, расте наше знање.

Ружа Лалић

шк.библиотекарка

Повезане вести

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

ДОГАЂАЈ : „I HAVE A DREAM“, ПРЕДСТАВА НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ ГОСТИ: ОШ „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“ ИЗ БРУСА, УЧЕНИЦИ СЕКЦИЈЕ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА МЕСТО : ОШ „ МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС“ – СВЕЧАНА САЛА ШКОЛЕ – ШКОЛА ДОМАЋИН ВРЕМЕ : 26. СЕПТЕМБАР 2023. У 14.00 ( 1.ЧАС ПО ПОДНЕВНЕ...

Сајам спорта

Сајам спорта

Дана 20.09.2023. године ученици другог и седмог разреда посетили су Аду Циганлију и присуствовали отварању Сајма спорта.Свечану церемонију је уз пратњу хора "Чаролија" отворио Давор Штефанек,председник Спортског савеза Србије.Наши ученици су кроз игру,могли да се...

Центар за промоцију науке

Центар за промоцију науке

Дана 19.09.2023 године,ученици 2/4 посетили су Центар за промоцију науке.Тамо су присуствовали радионици на којој су се упознали са поступком прављења хербаријума и врстама биљака из окружења.Око Центра су тражили и брали различите биљке,које су касније припремали и...