Izaberite stranicu

Представљање Школског пројекта „ Небеска свадба“ у Београду, 19.10.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

11/17/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Школски пројекат је драмски приказ „Небеска свадба“ по истоименом роману проф.Миомирке Саичић. Повезали смо ученике различитих генерација ваннаставним активностима, ради развоја емпатије, разумевања, осећаја заједништва и припадности, да уче и сарађују посредством глуме,о  историјској теми новије српске историје. Пројекат је спој васпитне, образовне и драмске етике са нагласком на неговање културе сећања на страдале ђаке у Крагујевцу и неговање поштовања  националног идентитета.

Остварили смо сарадњу са образовним и културним установама чија је подршка била неопходна за реализацију пројекта ( Крагујевац : Прва крагујевачка гимназија, Музички центар Крагујевац, Канцеларија за младе, Историјски музеј Спомен парка „Крагујевачки октобар“ и Београд : Музеј жртава геноцида, Општина Стари град, Школска управа Београд, ГСП Београд).

Припрема, рад и организација драмског пројекта поверена је Ирени Адамовић, Наташи Раујевић Аћимовић и Ружи Лалић. Учесници су били ученици 5/2 ( 3 уч.), 6/1 ( 19 уч.), 6/2 ( 1 уч.)и 8/1 (10 уч.).

Реализатори пројекта:

Драгана Кузмановић, директор школе

Миомирка Саичић, проф. технике и технологије, ауторка романа „Небеска свадба“

Ружа Лалић , координатор Тима за пројекат „ Небеска свадба“

Ирена Адамовић, родитељ и сарадник школе

Наташа Радујевић Аћимовић, родитељ и сарадник школе

Споменка Гуњевић, координатор Вршњачког тима и члан Тима за ДНЗЗ, подршка Тиму за путовање

Гордана Стевановић, шк.педагог и члан Тима за ДНЗЗ, подршка Тиму за путовање

Ученици који су се добровољно пријавили за пројекат.

У Свечаној сали наше, ОШ „ Михаило Петровић Алас“, 19.10.2022.године, одржана је промоција Школског пројекта „Небеска свадба“ којој су присуствовали представници Министарства просвете, Школске управе, директори основних школа општине Стари град, представници општине Стари град, сарадници школе из историјских, културних и других образовних институција, колеге наставници, стручни сарадници и библиотекари. Наравно, промоцији пројекта присуствовао је велики број родитеља ученика наше школе и представници Удружења грађана „Београдски старишани и малишани“.

За све нас, учеснике овог величанственог, пионирског пројекта, била је част да на овај начин негујемо културу сећања на страдале. Оставили смо за собом добар пример школске праксе, подржан од многих културно-историјских институција, у наслеђе будућим генерацијама да воле своју државу, историју и да је памте.

По речима кустоса Историјског музеја, учинили смо много не само за Град Крагујевац већ и за целу Србију.

Захвални смо свима који су нас подржали у овом пројекту.

Координатор Тима за Школски пројекат „Небеска свадба“,

Ружа Лалић

Повезане вести

Дружење са писцем за децу , одељење 2/4, 13.02.2024.

Дружење са писцем за децу , одељење 2/4, 13.02.2024.

У школској библиотеци, организовано је дружење са писцем за децу, Маријом Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“. Гости су овом приликом били ученици 2/4 са учитељицом Јеленом Геић. Након представљања, посветили смо се посебној причи „ Чаробно...

Нове медаље са фудбала!

Нове медаље са фудбала!

У СЦ "Шумице" одржано општинско такмичење у фудбалу за ученике-це 5.и 6. разреда. Ученици су освојили прво место и пласман на градско такмичење, док су девојчице освојиле друго место! Честитке за наше фудбалере-ке и пуно срећа у даљем...