Izaberite stranicu

Представљање Школског пројекта „ Небеска свадба“ у Београду, 19.10.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

11/17/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Школски пројекат је драмски приказ „Небеска свадба“ по истоименом роману проф.Миомирке Саичић. Повезали смо ученике различитих генерација ваннаставним активностима, ради развоја емпатије, разумевања, осећаја заједништва и припадности, да уче и сарађују посредством глуме,о  историјској теми новије српске историје. Пројекат је спој васпитне, образовне и драмске етике са нагласком на неговање културе сећања на страдале ђаке у Крагујевцу и неговање поштовања  националног идентитета.

Остварили смо сарадњу са образовним и културним установама чија је подршка била неопходна за реализацију пројекта ( Крагујевац : Прва крагујевачка гимназија, Музички центар Крагујевац, Канцеларија за младе, Историјски музеј Спомен парка „Крагујевачки октобар“ и Београд : Музеј жртава геноцида, Општина Стари град, Школска управа Београд, ГСП Београд).

Припрема, рад и организација драмског пројекта поверена је Ирени Адамовић, Наташи Раујевић Аћимовић и Ружи Лалић. Учесници су били ученици 5/2 ( 3 уч.), 6/1 ( 19 уч.), 6/2 ( 1 уч.)и 8/1 (10 уч.).

Реализатори пројекта:

Драгана Кузмановић, директор школе

Миомирка Саичић, проф. технике и технологије, ауторка романа „Небеска свадба“

Ружа Лалић , координатор Тима за пројекат „ Небеска свадба“

Ирена Адамовић, родитељ и сарадник школе

Наташа Радујевић Аћимовић, родитељ и сарадник школе

Споменка Гуњевић, координатор Вршњачког тима и члан Тима за ДНЗЗ, подршка Тиму за путовање

Гордана Стевановић, шк.педагог и члан Тима за ДНЗЗ, подршка Тиму за путовање

Ученици који су се добровољно пријавили за пројекат.

У Свечаној сали наше, ОШ „ Михаило Петровић Алас“, 19.10.2022.године, одржана је промоција Школског пројекта „Небеска свадба“ којој су присуствовали представници Министарства просвете, Школске управе, директори основних школа општине Стари град, представници општине Стари град, сарадници школе из историјских, културних и других образовних институција, колеге наставници, стручни сарадници и библиотекари. Наравно, промоцији пројекта присуствовао је велики број родитеља ученика наше школе и представници Удружења грађана „Београдски старишани и малишани“.

За све нас, учеснике овог величанственог, пионирског пројекта, била је част да на овај начин негујемо културу сећања на страдале. Оставили смо за собом добар пример школске праксе, подржан од многих културно-историјских институција, у наслеђе будућим генерацијама да воле своју државу, историју и да је памте.

По речима кустоса Историјског музеја, учинили смо много не само за Град Крагујевац већ и за целу Србију.

Захвални смо свима који су нас подржали у овом пројекту.

Координатор Тима за Школски пројекат „Небеска свадба“,

Ружа Лалић

Повезане вести

Сајам спорта

Сајам спорта

Дана 20.09.2023. године ученици другог и седмог разреда посетили су Аду Циганлију и присуствовали отварању Сајма спорта.Свечану церемонију је уз пратњу хора "Чаролија" отворио Давор Штефанек,председник Спортског савеза Србије.Наши ученици су кроз игру,могли да се...

Центар за промоцију науке

Центар за промоцију науке

Дана 19.09.2023 године,ученици 2/4 посетили су Центар за промоцију науке.Тамо су присуствовали радионици на којој су се упознали са поступком прављења хербаријума и врстама биљака из окружења.Око Центра су тражили и брали различите биљке,које су касније припремали и...