Izaberite stranicu

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

n

Категорија

Датум објављивања

06/13/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У сарадњи са ИК „Пчелица“ организовали смо дружење са писцем за децу, Маријом  Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“ , збирком инспиративних прича које подстичу најмлађе на размишљања о себи, али и о свету у коме живе.

Овога пута, учесници радионица били су ученици 2/3 (24 ученика) и 2/2 (27 ученика) и њихове учитељице  Ана Милошевић Максимовић и Ана Ивановић. Учитељице су, свака у оквиру свог одељења, својим ученицима пре радионице прочитале причу „Трансформације“ како би се адекватно припремили за радионицу.

На самом почетку дефинисали смо реч, „трансформације“, тј. како разумемо шта та реч преставља. Закључили смо да трасформација значи промена.

Размишљали смо и дали одговор на питање шта све можемо код себе да променимо – своје понашање, изглед, особине, глас, осећања, снагу и разне ствари око нас: одећу, обућу, костиме, предмете у својој околини, и сл.

А затим смо се вратили жељама. У шта бисмо волели да се трансформишемо? Нацртали смо своју жељу, а затим смо покушали да имитирамо своју трансформацију. Схватили смо да нам је за транформацију потребна машта, али и вера , самопоуздање ( вера у себе, вера да нешто можеш), али нам је потребна и подршка ( вера других у нас). Тада је могућа трансформација.

Један од ученика је пожелео да се трансформише у цара. У игри имитације одмах је променио много тога, а ми смо морали да откривамо шта. Одмах се уочио другачији положај тела и изглед лица (који је постао озбиљнији), сам став, али и глас. Чак је сам закључио да се морају променити одевање, особине и понашање како доликује тако уваженој личности. Схватили смо да нас све то заједно дефинише пред другима.

Шта ми можемо све да будемо? Можемо бити шта год пожелимо, ако се истински трудимо да будемо најбоља верзија себе.

Поруке приче ( изведене на радионици након дискусије):

  • Треба да будемо задовољни оним што јесмо!
  • Можемо да будемо шта год да пожелимо.
  • Треба маштати увек и свуда.
  • Лепо је док си још млад.
  • Понекад мора да се „поправи“ изглед уз помоћ доктора.
  • Када смо здрави, све можемо.
  • Најлепша је трансформација у добру особу.

На самом крају дружења поновили смо да се свет око нас мења, да се и ми током живота мењамо и да примећујемо промене и на другима око себе. За остварење жеље да се променимо потребни су нам : машта, сан – жеља, раст и развој, игра, сама еволуција, довољно снаге и воље, самопоуздање а понекад и огледало.

Промене су добре, доносе нове путеве и нова искуства. Захвални смо ауторки на овом лепом дружењу.

Ружа Лалић, шк.библиотекар

Повезане вести

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

У свечаној сали школе окупили су се ученици првог разреда 1/1 (23 ученика), 1/2 (22 ученика) и 1/3 (30 ученика) са учитељицама Александром Станишић, Јаворком Михајловић и Душицом Арсенијевић, да се упознају са Веком Вештицом, главном јунакињом сликовнице за најмлађе....

Промоција књиге „Острво слободе“ и радионица са Аном Драговић, одељење 2/1, 27.03.2024.

Промоција књиге „Острво слободе“ и радионица са Аном Драговић, одељење 2/1, 27.03.2024.

У сарадњи са ИК „Одисеја“ и сарадницом Аном Драговић, организовали смо нову радионицу о правилима понашања и значају поштовања правила понашања уз помоћ дечје књиге „Острво слободе“, чији је аутор Ерик Емануел Шмит. Ученици 2/1 ( 20 ученика) са учитељицом Татјаном...