Izaberite stranicu

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ НЕБЕСКА СВАДБА“ – МИОМИРКЕ МИРЕ САИЧИЋ

n

Категорија

Датум објављивања

10/21/2021

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У школску библиотеку су крајем школске 2020/2021.године стигле поклон књиге „Месечева соната“ ,  „Недовршена соната“  и  „ Небеска свадба“  колегинице Миомирке Саичић, наставнице технике и технологије у нашој школи.

Роман „Небеска свадба“ посвећен је стрељању ђака  у Крагујевцу, 21.октобра 1941.године, када  у вртлогу Другог светског рата, за немачки Генералштаб, људски живот значи само број, све док циљ оправдава средства. У злочинима који су се над српским становништвом низали, нико није био поштеђен, чак ни деца. А када деца страдају, таква бол је од свих животних, најстрашнија и највећа.

Нико до сада није написао роман о овој теми, тако да са поносом можемо заључити да је  „Небеска свадба“ први роман српске књижевности посвећен страдању ђака у Крагујевцу. Особен, јединствен, писан срцем и душом, из угла деце која храбро носе свој крст. Плаћају животом непријатељску мржњу према српском народу и мирно, са неверицом, а достојанствено гледају смрти у лице. Поносно стоје и не показују страх. Њихова духовна веза јача је од реалности, а жеља да наставе живет јача од уперене пушке у срце. Разговарају, певају, планирају и на крају, окупљају се на најнеобичнијем месту где славе живот. Када се прочита овај роман, снажна осећања преплаве читаво биће. Ова изузетна прича никако није смела остати неиспричана.

Библиотекарка Ружа Лалић је одлучила да организује промоцију романа. Формирала је Тим за промоцију књиге, у сарадњи са родитељима ученика, Иреном Адамовић и Наташом Радујевић Аћимовић. Ангажовани су  ученици петог и седмог разреда. Жеља је била да 21.октобра 2021.године представе књигу.

Велики број учесника у пројекту, кратак период за реализацију и сви очекивани и неочекивани изазови, нису били препрека да ова промоција у нашој школи буде достојна датума, романа и публике. Водила нас је снажна жеља и невероватна енергија. Свакодневни сусрети, пробе, разговори, зближили су нас и учили смо једни од других. Настала су нова пријатељства млађих и старијих учесника, истицало се заједништво у раду, као и жеља да се овај школски пројекат прикаже у најлешем светлу. Наравно, успели смо!

Одржане су укупно три промоције, две 21.октобра 2021.године, са почетком у 17.00 и 18.30 часова, као и 22.10.2021.године са почетком у 13.15 часова. Промоцији романа „Небеска свадба“ присуствовали су родитељи ученика, наставници, чланови Савета родитеља, чланови Школског одбора и сарадници школе.

Промоцијом  књиге желели смо да негујемо културу сећања на страдале ђаке и професоре. Сећањем на њих, поручили смо да их нисмо заборавили и да поштујемо њихову огромну жртву. „Небеска свадба“ је дивна, невероватна прича о страшном догађају, који никада није смео да се догоди. Сценским приказом ученици су оживели ликове романа. На понос свих нас, били су маестрални. 

Емоције у свечаној сали те вечери биле су узвишене, окупане топлином и обојене емпатијом према недужној деци која су страдала кобног октобра давне 1941.године. Остала су непостављена питања за ауторку романа, недовршени део планиране промоције који ћемо надокнадити другом приликом, у новом, организованом дружењу са ученицима и ауторком романа.

Те вечери, роман  „Небеска свадба“ започео је своје путовање у свет, из срца Основне школе „Михаило Петровић Алас“, заслугом сјајних ђака, једне талентоване наставнице и свих дивних људи који су подржали овај пројекат.

Верујемо да нас заједништво у емпатији и раду води истинском поштовању и међусобном поверењу. Ми смо имали поверења у своје ђаке, који су ову промоцију учинили величанственом! 

Неизмерно хвала ученицима, родитељима, наставницима, сарадницима и наравно, нашој колегиници, Миомирки Саичић,  која нам је романом „Небеска свадба“ пружила достојанствену прилику да негујемо културу сећања на догађај из српске историје. Не заборављамо, ми учимо, знамо, поштујемо и верујемо једни другима.

Промоцију романа, као и сценски приказ могу се погледати на линковима:

Библиотекарка,

Ружа Лалић

Повезане вести

Резултати Градског такмичења из историје

На Градском такмичењу из историје наше ученице Оливера Зиројевић 8/3 освојила је 2. место, а Дуња Вукићевић 7/3 освојила је 3. место.  Обе ученице имају пласман на Републичко такмичење....

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...