Izaberite stranicu

Промоција књиге „Острво слободе“ и радионица са Аном Драговић, одељење 2/1, 27.03.2024.

n

Категорија

Датум објављивања

06/13/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У сарадњи са ИК „Одисеја“ и сарадницом Аном Драговић, организовали смо нову радионицу о правилима понашања и значају поштовања правила понашања уз помоћ дечје књиге „Острво слободе“, чији је аутор Ерик Емануел Шмит.

Ученици 2/1 ( 20 ученика) са учитељицом Татјаном Маринковић били су учесници радионице.

Упознали смо главне ликове, несташне зечиће који уживају у безбрижном детињству и игри до миле воље, али им сметају наметнута правила која постављају родитељи. Одлучују да побегну на чувено Острво слободе на којем сви становници раде све шта им је воља. Идеја је деловала примамљиво, али невоља је та што када сви раде шта желе, понешто може да буде и непријатно за друге. И тако, поучени лошим искуствима зечићи схватају да правила постоје са разлогом, да су важна и да дају добробит свима. Враћају се кући, својим родитељима, одлучни да поштују родитељске захтеве и да поштују правила понашања.

Осим саме приче, развила се занимљива дискусија о темама које су нам битне за свакодневницу, за боље разумевање сопствених и туђих потреба, као и шта је важно да разумемо да бисмо знали како да се понашамо у комуникацији са другима.

Веома су били разнолики и занимљиви  одговори на питања:

  • Шта значи бити у „туђим ципелама“?
  • Шта значи бити себичан?
  • Шта значи бити слободан?
  • Да ли је добро ако не постоје правила?
  • Ко ствара правила? Како настају правила понашања?
  • Зашто неки не поштују правила понашања?
  • Какав утисак остављају о себи они који стално крше правила понашања?
  • Шта можемо закључити о правилима понашања’?

Сви примерци књиге су, након радионице, били задужени и у рекордном року прочитани. Овај сусрет је заиста био поучно и лепо искуство.

Ружа Лалић, шк.библиотекар

Повезане вести

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

У свечаној сали школе окупили су се ученици првог разреда 1/1 (23 ученика), 1/2 (22 ученика) и 1/3 (30 ученика) са учитељицама Александром Станишић, Јаворком Михајловић и Душицом Арсенијевић, да се упознају са Веком Вештицом, главном јунакињом сликовнице за најмлађе....

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

У сарадњи са ИК „Пчелица“ организовали смо дружење са писцем за децу, Маријом  Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“ , збирком инспиративних прича које подстичу најмлађе на размишљања о себи, али и о свету у коме живе. Овога пута, учесници...