Izaberite stranicu

Промоција књиге „Тајна госпође Мандроле“ – одељење 2/2, 13.12.2023.године

n

Категорија

Датум објављивања

01/25/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Због великог интересовања за књигу „Тајна госпође Мандроле“, поново је организована промоција у школи, овога пута у школској библиотеци. Гости су били ученици одељења 2/2 са учитељицом Душанком Ераковић (27 уч.) и наравно, аутрока књиге, писац за децу, Ана Цакић.

У опуштеној атмосфери започето је дружење о читању и књигама. Откривали су своје ставове о чему желе да читају, ко им чита и када, које необичне јунаке или бића су имали прилике да упознају у књигама. Дошли смо до тролова, знајева, вештица, гномова, аждаја, па смо тада мало застали, да се упознамо са новим, за сада још непознатим бићем, чија је мама вештица, а тата сенка. Убрзо су закључили да то може бити само сенкорога. Тако су упознали главну јунакињу ове занимљиве књиге.

Мандорла јесте чудесно биће, получаробница, полувештица, другачија, своја, једниствена. Она је и врло слична скоро свим људским бићима јер је занима мода, бонтон, лепо понашање, воли одмор и мир, ужива у лепим тренуцима, смета јој безобразлук и бука, може да се наљути, растужи ако се неко осети повређен или да постане срећна и задовољна када види да је неко други срећан. То је због тога јер има велико и добро срце. Небитно је ко смо и како изгледамо, битно је како поступамо. Ако је потребно, своје чаробне моћи употебиће само онда када је неко много претерао и својим понашањем повредио друге око себе. И врло брзо, све буде како треба. Да завладају мир, срећа и љубав. Такав свет се Мандорли свиђа. А и деци која живе у Варошици са њом. Воле је, дефинитивно.

За ово дружење одабрали смо причу „Мандорла прославља Нову годину“ јер је у духу новогодишњих празника и јер је тако нежна, емотивна и лепа, да буди најлепша осећања. У причи о дечацима Луки и Оливеру, ауторка је на изузетно једноставан начин објаснила да смо сви иста бића, рањива и осетљива, да је свима потребно исто – љубав, разумевање и подршка. Прича о настанку необично лепог пријатељства које је само Мандорла могла чинима створити. Прича је дугачка, детаљна, залази у најосетљивије животне теме: бола за болесним родитељом, страхом од неизвесности и осећаја немоћи малог Луке који пред Нову годину продаје вунене чарапе које је мајка исплела. Један Оливер ускоро ће научити много тога за кратко време. И схватиће да има тек све када добије правог и искреног пријатеља. Прича која са пуним ефектом буди емпатију и тренутну жељу да се загрле мама, тата, да се воли и пригрли цела породица, прича о хуманости и отвореном уму и срцу, ово је прича о доброти. Важно је имати добро срце. Јер оно увек каже како исправно поступити.

Време је брзо пролетело, а свако је пожелео мало чаролије и у свом животу. Због тога су јој написали своје новогодишње жеље. Предаћемо им ауторки, Ани, да контактира госпођу Мандорлу…

Било је ово прелепо дружење. Књига је изезетно лепа, поучна и занимљива, отвара много лепих тема за разговор са најмлађима.

Ружа Лалић

шк.библиотекар

Повезане вести

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

У свечаној сали школе окупили су се ученици првог разреда 1/1 (23 ученика), 1/2 (22 ученика) и 1/3 (30 ученика) са учитељицама Александром Станишић, Јаворком Михајловић и Душицом Арсенијевић, да се упознају са Веком Вештицом, главном јунакињом сликовнице за најмлађе....

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

У сарадњи са ИК „Пчелица“ организовали смо дружење са писцем за децу, Маријом  Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“ , збирком инспиративних прича које подстичу најмлађе на размишљања о себи, али и о свету у коме живе. Овога пута, учесници...