Izaberite stranicu

Промоција „Мале књиге о великим стварима“, прича „ДРУГЕ ДИМЕНЗИЈЕ“, за ученике одељења 3/2 и 3/3, 26.03.2024.

n

Категорија

Датум објављивања

06/13/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У сарадњи са ИК „Пчелица“ и ауторком књиге, Маријом Манојловић, организоване су појединачне промоције  књиге са радионицом за ученике трећег разреда (укупно 50 ученика), према причи коју је ауторка одабрала.

Овога пута посветили смо се причи „Друге димензије“ коју су учитељице пре сусрета са ауторком прочитале, како би били спремни за тему разговора.

Главни лик приче је невероватан дечак који је требао да види „машину за друге димензије“. У ствари, он је имао прилику да гледа кроз прави професионални микроскоп и открио је да постоји микросвет. Имао је прилику да кроз одговарајући препарат види бактерију.

Наставили смо разговор о том микросвету, о ситним створењима која су тако ситна, да делују немоћно, а опет, тако мала могу много дуго да опстану. Које су то супер моћи које имају бактерије? Оне су веома, али могу да направе велику штету. Неке су опасне по живот. Јесу опасне, али нису баш све, јер нам неке бактерије помажу да будемо здрави. Могу да буду ама баш свуда! Могу веома брзо да се размножавају. Могу да буду невидљиве! А кад бисмо ми могли да имамо такве супер моћи, одабрали смо, без размишљања, да будемо невидљиви и да можемо да помогнемо да неко остане здрав, као што могу бактерије.

Шта радимо да спречимо опасне бактерије да делују? Чувамо се тако што једемо здраву и чисту (опрану) храну, која мора бити добро спремљена (термички обраћена). Водимо увек рачуна да пре јела руке добро оперемо.

А, затим смо наставили разговор из другог угла – Зашто су битни други светови? Које су то друге димензије тј. други светови од оног који познајемо? Открили смо да постоје свет маште, школе, временски, свет супер бића, свет планета, микросвет, макросвет, изоловани светови и др. Ми не знамо пуно о њима, али добро је знати о којим световима бисмо волели више да сазнамо и истражимо у књигама, енциклопедијама, на интернету: о свету природе, о свету биљака и животиња, о човеку, о условима за живот, о свету праисторијских животиња,о свету културе, о свету Античких Грка. Убрзо је уследио одговор да у школској библиотеци постоје књиге у којима има доста занимљивих текстова о наведеним световима које су поменули.

Вратили смо се причи о микросвету бактерија. Тражили смо одговор јесу ли бактерије живе или не. Имају ли пол? Како се рађају? Сазнали смо шта значи реч деоба. Чак смо покушали да одговоримо на питања какав облик имају бактерије, које су боје, величине, и сл. Две другарице су их нацртале и веома смешно изгледају.

Било је ово веома занимљиво дружење, које нас је довело до великих открића, а најбоље од свега је што сада тачно знамо о чему ћемо да читамо. И наравно, прво ћемо прочитати „Малу књигу о великим стварима“.

Ружа Лалић, школска библиотекарка

Повезане вести

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

У свечаној сали школе окупили су се ученици првог разреда 1/1 (23 ученика), 1/2 (22 ученика) и 1/3 (30 ученика) са учитељицама Александром Станишић, Јаворком Михајловић и Душицом Арсенијевић, да се упознају са Веком Вештицом, главном јунакињом сликовнице за најмлађе....

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

У сарадњи са ИК „Пчелица“ организовали смо дружење са писцем за децу, Маријом  Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“ , збирком инспиративних прича које подстичу најмлађе на размишљања о себи, али и о свету у коме живе. Овога пута, учесници...