РАДИОНИЦА „БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЛАВ“, ПОСВЕЋЕНА ДУШКУ РАДОВИЋУ, 24.11.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

12/03/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Ове године се обележава сто година од рођења Душка Радовића и тим поводом се у многим школама, библиотекама, позориштима организују активности посвећене његовом животу и раду.

У сарадњи са Дечјом библиотеком „Чика Јова Змај“ организовали смо дружење посвећено песнику, писцу, новинару, афористичару и ТВ уреднику, Душану Радовићу. Радионицу „ Био једном један лав“ реализивале су Виолета Ђорђевић и Ружа Лалић.

У пријатном амбијенту дечје библиотеке, приказани су плакати о Душку Радовићу. Ученици су се упознали о свим битним подацима о животу овог великана, уз чије су речи и песме многе генерације одрастале. Игром асоцијација, сазнали смо са се родио у Нишу, ко су му били родитељи, чиме су се бавили, да је имао млађег брата Брану (из „Страшног лава“), да се преселио у Нови Сад где је завршио основну школу и шест разреда гимназије, да је касније своје школовање наставио у Београду.

Сазнали смо да је волео децу и да је први, од свих одраслих,  који им се обратио са поштовањем, збирком песама „Поштована децо“. Велики део његовог стваралаштва посвећен је деци. Научили смо шта је био у „Пионирским новинама“ и по чему је толико драгоцен и дан данас популаран годишњак „Полетарца“.

Сазнали смо зашто сви одрасли знају и памте радио емисију Првог програма Студија Б „Београде, добро јутро“ и зашто је била толико популарна. Чак и тајну, зашто је сваког јутра шетао тако натмурен и изгледао намргођено, јер је носио веелику одговорност. Сада знамо и да је био ватрени навијач „Партизана“.

Знамо и многе песме, уз које смо одрастали, које је управо он написао. Због тога нам је све било познато и блиско. Можда што је Душко и данас део свих нас.

У групама смо бирали најлепше стихове или реченице, а касније их поносно јавно читали.

Такмичили смо се у квизу о Душку Радовићу. Био је заиста, занимљиво и веома пријатно и лепо.

Драгоцено!

Ружа Лалић

шк.библиотекарка

Повезане вести

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА

У Дечјој библиотеци „ Драган Лукић“ одржано је дружење ученика основних школа општине Стари град поводом учешћа у манифестацији  „Читалачка значка“. Нашу школу представљала је Сташа Милосављевић, ученица 1/2  на коју смо веома поносни. Сташа је другарима и...

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „УРНЕБЕСНА ФИЗИКА“

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „УРНЕБЕСНА ФИЗИКА“

Захваљујући  сарадњи са Дечјом библиотеком „Драган Лукић“ имамо прилике да упознамо сјајне наслове књига за децу и њихове ауторе. И овога пута, захвални смо за још једно дивно дружење и квалитетно проведено време, Ученици одељења 6/4 са одељенским старешином...