Izaberite stranicu

Радионица „Јабуке“ за чланове Вршњачког тима, 29.02.2024.године, поводом „Недеље заједништва“ у сарадњи  са Тимом  за заштиту ученика од ДНЗЗ 

n

Категорија

Датум објављивања

04/01/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Ружа Лалић, координатор Тима за заштиту ученика од ДНЗЗ и Споменка Гуњевић, координатор за Вршњачки тим реализовале су радионицу „Јабуке“ у циљу првенције и борби против вршњачког насиља.

Радионица је посвећена значају комуникације са посебним освртом на моћ речи у комуникацији. Чак и када поступамо са добром намером, а нисмо довољно упућени у ситуацију, може се догодити да својим коментарисањем некога повредимо и учинимо ненадокнадиву штету. 

Ученици су одгледали краћи филм „Јабуке господина Пибодија“ у коме је потпуно несоновано, једном добром и одговорном човеку нанета неправда, јер је дечак из тима који је водио, рекао другима неистину о њему. Није била лоша намера, опет штета је била велика.

Како и зашто упадамо у замке опасних речи и коментара? На који начин можемо да исправимо начињену штету? Кроз примере и искуства, ученици су дали низ предлога како комуницирати обазривије и боље. Истицали смо битне чињенице и доносили личне закључке шта је добро у међусобној вршњачкој комуникацији и како да превазиђемо лош осећај уколико доживимо неправду. Пре свега, за добру и ненасилну комуникацију, важно је међусобно поштовање и уважавање, чак и ако неко има другачије ставове. Наравно, одабир речи и начин којим се једни другима обраћамо јесте кључан.

Један дечак, главни лик из филма, јесте схватио да је иговорену реч тешко повући, готово немогуће. Речи могу бити опасне, посебно данас, у дигиталном добу, када информација коју делимо може за кратко време да оде предалеко. 

Бити добронамеран, исправно поступати и бирати речи јесте данас и привилегија и прави пут за добру комуникацију.

Ружа Лалић, шк.библиотекар

Повезане вести

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...