Izaberite stranicu

Упис деце у први разред основне школе за школску  2023/2024. годину

n

Категорија

Датум објављивања

01/18/2023

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Упис деце у први разред основне школе за школску  2023/2024. годину почиње  3. априла 2023. године и траје до 31. маја 2023. године.

Школа може и после тог датума вршити упис. У први разред се уписују деца рођена од 1. марта 2016. године до 28. фебруара 2017. године. 

Родитељи/други законски заступници који територијално не припадају  ОШ „Михаило Петровић Алас“, а желе да упишу дете у нашу школу могу поднети молбу секретару школе до  1. фебруара 2023. године.

За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 1. марта до 1. септембра 2017. године. 

Превремени упис подразумева проверу спремности за полазак у школу детета коју врши  психолог школе. На основу мишљења психолога, школа може да препоручи: упис детета у први разред или одлагање поласка у школу за годину дана, уз наставак похађања припремног предшколског програма.

У оквиру организације наставе у школи је у првом и другом разреду организован целодневни и полудневни вид наставе.                    Целодневна настава траје од 8.00 до 15.35 часова, полудневна од 8.00 до 11.30 или 12.20 у зависности од распореда часова.

Родитељи/други законски заступници имају право да се определе за целодневни или полудневни вид наставе. 

Упис у први разред школске 2023/24. године обавиће се електронским путем.

Родитељи/други законски заступници који су грађани Републике Србије електронским путем на Порталу еУправа могу заказати термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за тестирање и упис  детета у основну школу.                                        

Да би покренули услугу еЗаказивање потребно је да:

 • Имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију еID.gov.rs
 • Покренете услугу на Порталу еУправа ( Услуга – Образовање –  еЗаказивање термин у ОШ.)
 • Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада.

Школа по службеној дужности електронским путем преко апликације еУпис извршиће повлачење података о ученику (извод из матичне књиге рођених, евиденцију пребивалишта, потврду о обављеном лекарском прегледу, издату од стране лекара надлежног Дома здравља). Родитељи нису у обавези да доносе документацију у школу.

Изузетак су:

– лекарско уверење уколико је преглед извршен у приватној здравственој установи;                       

– потврду вртића уколико родитељ није приложио у апликацији, 

Показатељи спремности за полазак детета у школу су:

 • физичка и моторичка зрелост;
 • говорна зрелост и комуникативност;
 • интелектуална зрелост; 
 • емоционална зрелост; 
 • социјална зрелост.   

 Тест зрелости детета за полазак у школу подразумева:

 • разговор са педагогом или психологом;
 • тестирање детета;
 • разговор са родитељима.

Док је дете на тестирању, родитељ попуњава упитник о психофизичком статусу детета, који представља допуну теста зрелости детета. Овим тестом родитељ нас информише о досадашњем развоју детета, његовим особинама и интересовањима. 

Све додатне информације везане за упис ученика у први разред можете добити од секретара школе на телефон 011 262 3257 сваким радним даном до 15 часова.

Све неопходне информације налазиће се на насловној страни сајта школе.

                                                УПРАВА ОШ „МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС“

Повезане вести

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

Амбасадорка Краљевине Норвешке у Србији, Кристин Мелсом, отворила је манифестацију „Источно од сунца и западно од месеца – нордијска књижевност за децу у преводу на српски језик“ и истоимену изложбу отворену у Библиотеци града Београда (БГБ), коју су подржале амбасаде...

СПОРТ ЗА СВЕ!

СПОРТ ЗА СВЕ!

Ученици-це шестог разреда наше школе као и предходних година учествовали су на спортској инклузивној манифестацији "Спорт за све", која се организује поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у Хали Александар Николић (хала Пионир).Ученици су имали прилику...

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Ове школске 2023/2024.године, на Дан европских језика, имали смо прилике да угостимо ученике и наставнике ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Бруса, који су приредили програм на енглеском језику. У свечаној сали наше школе први пут је на страном језику изведен програм у...