Izaberite stranicu

Упис деце у први разред основне школе за школску  2023/2024. годину

n

Категорија

Датум објављивања

01/18/2023

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Упис деце у први разред основне школе за школску  2023/2024. годину почиње  3. априла 2023. године и траје до 31. маја 2023. године.

Школа може и после тог датума вршити упис. У први разред се уписују деца рођена од 1. марта 2016. године до 28. фебруара 2017. године. 

Родитељи/други законски заступници који територијално не припадају  ОШ „Михаило Петровић Алас“, а желе да упишу дете у нашу школу могу поднети молбу секретару школе до  1. фебруара 2023. године.

За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 1. марта до 1. септембра 2017. године. 

Превремени упис подразумева проверу спремности за полазак у школу детета коју врши  психолог школе. На основу мишљења психолога, школа може да препоручи: упис детета у први разред или одлагање поласка у школу за годину дана, уз наставак похађања припремног предшколског програма.

У оквиру организације наставе у школи је у првом и другом разреду организован целодневни и полудневни вид наставе.                    Целодневна настава траје од 8.00 до 15.35 часова, полудневна од 8.00 до 11.30 или 12.20 у зависности од распореда часова.

Родитељи/други законски заступници имају право да се определе за целодневни или полудневни вид наставе. 

Упис у први разред школске 2023/24. године обавиће се електронским путем.

Родитељи/други законски заступници који су грађани Републике Србије електронским путем на Порталу еУправа могу заказати термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за тестирање и упис  детета у основну школу.                                        

Да би покренули услугу еЗаказивање потребно је да:

 • Имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију еID.gov.rs
 • Покренете услугу на Порталу еУправа ( Услуга – Образовање –  еЗаказивање термин у ОШ.)
 • Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада.

Школа по службеној дужности електронским путем преко апликације еУпис извршиће повлачење података о ученику (извод из матичне књиге рођених, евиденцију пребивалишта, потврду о обављеном лекарском прегледу, издату од стране лекара надлежног Дома здравља). Родитељи нису у обавези да доносе документацију у школу.

Изузетак су:

– лекарско уверење уколико је преглед извршен у приватној здравственој установи;                       

– потврду вртића уколико родитељ није приложио у апликацији, 

Показатељи спремности за полазак детета у школу су:

 • физичка и моторичка зрелост;
 • говорна зрелост и комуникативност;
 • интелектуална зрелост; 
 • емоционална зрелост; 
 • социјална зрелост.   

 Тест зрелости детета за полазак у школу подразумева:

 • разговор са педагогом или психологом;
 • тестирање детета;
 • разговор са родитељима.

Док је дете на тестирању, родитељ попуњава упитник о психофизичком статусу детета, који представља допуну теста зрелости детета. Овим тестом родитељ нас информише о досадашњем развоју детета, његовим особинама и интересовањима. 

Све додатне информације везане за упис ученика у први разред можете добити од секретара школе на телефон 011 262 3257 сваким радним даном до 15 часова.

Све неопходне информације налазиће се на насловној страни сајта школе.

                                                УПРАВА ОШ „МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС“

Повезане вести

Резултати Градског такмичења из историје

На Градском такмичењу из историје наше ученице Оливера Зиројевић 8/3 освојила је 2. место, а Дуња Вукићевић 7/3 освојила је 3. место.  Обе ученице имају пласман на Републичко такмичење....

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...