Izaberite stranicu

Шта је то балет? – Музеј Народног позоришта, 19.5.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

05/23/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Необично лепо дружење имали смо у Музеју народног позоришта. На позив сараднице наше школе, Драгице Гаћеше, били смо гости у њиховом прелепом простору  где смо се упознали са балерином Смиљаном Стокић. На наше велико задовољство, она нас је упознала са балетом и свему што је потребно да боље разумемо, самим тим и заволимо ову дивну игру. Ученици 3/2 са одељенским старешином Јаворком Михајловић, имали су прилике да сазнају „Шта је то балет?“

Смиљана Стокић, балерина и извршни директор балета Народног позориштаа у Београду, наступала је у балетима: „Лабудово језеро“, „Жене у Д-молу“, „Крцко Орашчић“, „Петар Пан“ и др. На веома нежан и оргигиналан начин, стрпљиво и за најмлађе разумљиво, представила је своју љубав према балету и послу којим се бави.

Наши ученици мотивисани излагањем, слушали су без даха. Упијали су сваку реч и покрет. О томе шта је балет, где и када су имали прилику да исти гледају. Као уметност покрета, без иједне изговорене речи, балет може бити тако близак и разумљив. И вољен. Тражен. Класичан балет се изводио и изводиће се још много пута.

Музика, покрет и извођачи – балерине и балетани. Дуг је пут младе особе која жели да се бави овим послом. Потребне су године вежбања док се покрети увежбају и доведу до савршенства у Балетској школи, како би се касније наставило усавршавање са професорима и кореографима за извођење на сцени. Шта је све потребно за пробе, колико често је потребно вежбати и зашто,  која је одговарајућа обућа,како изгледају костими, какав је под на коме се изводе пробе, сазнали су наши ученици. Учествовали су у спонатном дијалогу о костимима, сцени, повезивали са својим искуствима. Знали су одговоре ко је кореограф, шта је ансамбл, оркестар, где се налази оркестар док се изводи балетска игра. Знали су да препознају неке називе балетских изведби док им је белерина, покретима наговештавала радњу и осећања. 

Причало се и о почецима балета. Где се изводио и када. Разговарали су и о разлици класичног и модерног балета. Зашто је класичан толико невероватан, да га многобројна извођења не бледе, већ чине да представљају вечна дела. Зашто је балет уметност и у чему је лепота? Све уметности морамо познавати, како бисмо их детаљним разумевањем заволели. Тако градимо поштовање према свему лепом што наш живот обогаћује.

На самом крају, балерина им је показала покрете које је одабрала, уз објашњења како се изводе и како се називају. Пожелели су сви да одиграју нешто. Нема разлике, балет воле и девојчице и дечаци, јер једино заједничка игра може дати комллетну дивну кореографију, попут оних које гледамо у позоришту.

Извођење заједничког порета, био је и поздрав за крај дружења, уз обећање да се видимо на извођењу белета „Крцко Орашчић“ пред Нову годину.

Ова организована посета била је за све нас незаборавно дружење и уживање. Захвални смо балерини Смиљани Стокић и нашим домаћинима што су нам указали част да дођемо, све сазнамо и видимо.

Ружа Лалић,

Школски библиотекар

Повезане вести

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

Амбасадорка Краљевине Норвешке у Србији, Кристин Мелсом, отворила је манифестацију „Источно од сунца и западно од месеца – нордијска књижевност за децу у преводу на српски језик“ и истоимену изложбу отворену у Библиотеци града Београда (БГБ), коју су подржале амбасаде...

СПОРТ ЗА СВЕ!

СПОРТ ЗА СВЕ!

Ученици-це шестог разреда наше школе као и предходних година учествовали су на спортској инклузивној манифестацији "Спорт за све", која се организује поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у Хали Александар Николић (хала Пионир).Ученици су имали прилику...

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Ове школске 2023/2024.године, на Дан европских језика, имали смо прилике да угостимо ученике и наставнике ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Бруса, који су приредили програм на енглеском језику. У свечаној сали наше школе први пут је на страном језику изведен програм у...