Izaberite stranicu

ПРВАЦИ У ПОСЕТИ ВУКОВОМ И ДОСИТЕЈЕВОМ МУЗЕЈУ, 25.11.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

12/05/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У договору са учитељицама првог разреда, а у сарадњи са представницима Вуковог и Доситејевог музеја, организовали смо посету – самостално вођење.

Научили смо сва слова и поносно то знање показујемо. Месец новембар јесте посвећен Вуку Стефановићу Караџићу, који нам је поклонио најлепше писмо на свету! Захваљујући њему, свако слово научили смо лако и за кратко време научили да пишемо. Из дворишта свакога дана гледамо двориште Музеја и наравно да смо пожелели да са другарима, учитељицом и библиотекарком одемо, видимо и сазнамо више о Вуковом животу и раду.

Били смо пажљиви посетиоци, гледали смо очима, а не прстима, да сачувамо све што Музеј има и за наредне генерације деце. Видели смо Вукову капу, кошуљу, перо и мастило, дрвену ногу која му је помагала да се креће. Имали смо прилике да сазнамо зашто је добио баш то име, Вук. Сазнали смо како су изгледала тешка и компликована слова која је он, као дечак, морао да научи.

Видели смо личне фотографије и портрете његове деце, Мине и Димитрија. Имали смо прилике да видимо како су изгледале гусле и да сазнамо да се уз њих некада певало и приповедало. Видели смо књиге, оригиналне примерке и портрете људи који су Вуковом азбуком писали своја дела, као што је Вук  записивао дивне песме, приповетке и кратке умотворине и тако их сачувао од заборава.

На крају смо обновили све о чему смо слушали и захвалили смо Вуку :

-за лепу азбуку

-за слова која се лако памте

-за пословице које нам помажу како да живимо

-за сачуване песме и бајке

– за труд који је уложио за наш језик

-за граматику

-За Први српски речник

-за знање које имамо

Поновили смо правило „Пиши као што говориш, читај као што је написано“ и обећали да ћемо бити Вукови следбеници, да ћемо читати и правилно писати, да како ми растемо, расте наше знање.

Ружа Лалић

шк.библиотекарка

Повезане вести

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...