Izaberite stranicu

ПРОМОЦИЈА ШКОЛСКОГ ПРОЈЕКТА „НЕБЕСКА СВАДБА“ У КРАГУЈЕВЦУ, 22.10.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

11/26/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Школски пројекат је драмски приказ „Небеска свадба“ по истоименом роману проф.Миомирке Саичић. Повезали смо ученике различитих генерација ваннаставним активностима, ради развоја емпатије, разумевања, осећаја заједништва и припадности, да уче и сарађују посредством глуме,о  историјској теми новије српске историје. Пројекат је спој васпитне, образовне и драмске етике са нагласком на неговање културе сећања на страдале ђаке у Крагујевцу и неговање поштовања  националног идентитета.

Инспирисани романом, након прошлогодишње промоције књиге у нашој школи, а по израженој жељи деце учесника (да отпутују и представе свој рад у Крагујевцу), одлучили смо да подржимо иницијативу и да ангажовање ученика и представника Тима за пројекат „Небеска свадба“ прикажемо широј јавности, препознат као пример добре праксе, свим школама, установама културе у Београду и у Крагујевцу.

Реализатори пројекта:

Драгана Кузмановић, директор школе

Миомирка Саичић, проф. технике и технологије, ауторка романа „Небеска свадба“

Ружа Лалић , координатор Тима за пројекат „ Небеска свадба“

Ирена Адамовић, родитељ и сарадник школе

Наташа Радујевић Аћимовић, родитељ и сарадник школе

Споменка Гуњевић, координатор Вршњачког тима и члан Тима за ДНЗЗ, подршка Тиму за путовање

Гордана Стевановић, шк.педагог и члан Тима за ДНЗЗ, подршка Тиму за путовање

Ученици 5/2 ( 3 уч.), 6/1 ( 19 уч.), 6/2 ( 1 уч.)и 8/1 (10 уч.) који су добровољни учесници пројекта.

Дана 22.10.2022. године, организован је одлазак учесника пројекта аутобусом у Крагујевац, наступ у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, ручак, посета Спомен парку „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама и повратак у Београд.

Пројекат је реализован под покровитељством Фондације Музеја жртва геноцида, ИК „Нова школа плус“ и ОШ „Михаило Петровић Алас“.

Представљање Школског пројекта у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије било је веома дирљиво и емотивно. Прича о том догађају је жива рана која још боли, а изведба наших ученика била је величанствена. Дали су свој максимум и оправдали указано поверење, на понос својих наставника, родитеља и сарадника школе.

Свечана сала крагујевачке гимназије била је испуњена представницима културних и  историјских установа Крагујевца,  Управе града Крагујевца, Музичког центра Крагујевац, Народне библиотеке „ Вук Караџић“, Историјског музеја „ 21.октобар“ у Шумарицама, ученицима Прве крагујевачке гимназије, ђачким родитељима и другим уваженим гостима.

Аплауз и честитке говорили су много више од речи. Пројекат стигао до срца и ума свих присутних.

Након организованог ручка, ученици су посетили Историјски музеј „21.октобар“ Спомен парка у Шумарицама и са кустосом музеја обишли Спомен парк.

Снимак драмског приказа „Небеска свадба“ који су извели ученици наше школе, ОШ „Михаило Петровић Алас“, посвећен страдалим крагујевачким ђацима крвавог октобра 1941.године,  налази се у архиви Историјског музеја за приказивање свим будућим посетиоцима.

За све нас, учеснике овог великог, величанственог, пионирског пројекта, била је част да на приказан начин негујемо културу сећања на страдале 21.октобра 1941.године. Оставили смо за собом добар пример школске праксе, подржан од културно-историјских институција, у наслеђе будућим генерацијама да воле своју државу, историју и да је памте.

По речима кустоса Историјског музеја, учинили смо много не само за Град Крагујевац већ и за целу Србију.

Захвални смо свима који су нас подржали у овом пројекту.

Координатор Тима за Школски пројекат „Небеска свадба“

Ружа Лалић

Повезане вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...