Izaberite stranicu

РАДИОНИЦА „БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЛАВ“, ПОСВЕЋЕНА ДУШКУ РАДОВИЋУ, 24.11.2022.

n

Категорија

Датум објављивања

12/03/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Ове године се обележава сто година од рођења Душка Радовића и тим поводом се у многим школама, библиотекама, позориштима организују активности посвећене његовом животу и раду.

У сарадњи са Дечјом библиотеком „Чика Јова Змај“ организовали смо дружење посвећено песнику, писцу, новинару, афористичару и ТВ уреднику, Душану Радовићу. Радионицу „ Био једном један лав“ реализивале су Виолета Ђорђевић и Ружа Лалић.

У пријатном амбијенту дечје библиотеке, приказани су плакати о Душку Радовићу. Ученици су се упознали о свим битним подацима о животу овог великана, уз чије су речи и песме многе генерације одрастале. Игром асоцијација, сазнали смо са се родио у Нишу, ко су му били родитељи, чиме су се бавили, да је имао млађег брата Брану (из „Страшног лава“), да се преселио у Нови Сад где је завршио основну школу и шест разреда гимназије, да је касније своје школовање наставио у Београду.

Сазнали смо да је волео децу и да је први, од свих одраслих,  који им се обратио са поштовањем, збирком песама „Поштована децо“. Велики део његовог стваралаштва посвећен је деци. Научили смо шта је био у „Пионирским новинама“ и по чему је толико драгоцен и дан данас популаран годишњак „Полетарца“.

Сазнали смо зашто сви одрасли знају и памте радио емисију Првог програма Студија Б „Београде, добро јутро“ и зашто је била толико популарна. Чак и тајну, зашто је сваког јутра шетао тако натмурен и изгледао намргођено, јер је носио веелику одговорност. Сада знамо и да је био ватрени навијач „Партизана“.

Знамо и многе песме, уз које смо одрастали, које је управо он написао. Због тога нам је све било познато и блиско. Можда што је Душко и данас део свих нас.

У групама смо бирали најлепше стихове или реченице, а касније их поносно јавно читали.

Такмичили смо се у квизу о Душку Радовићу. Био је заиста, занимљиво и веома пријатно и лепо.

Драгоцено!

Ружа Лалић

шк.библиотекарка

Повезане вести

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...