Izaberite stranicu

Mузеј Иве Андрића

n

Категорија

Датум објављивања

10/30/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Одељења шестог разреда ОШ „Михаило Петровић Алас“ су 26.10.2022. године отишла у посету музеја „Иве Андрића“, поводом прославе шездесетогодишњице од доделе Нобелове награде овом српском писцу. Музеј Иве Андрића се налази у саставу  Музеја града Београда и отворен је 1976. године у стану на Андрићевом венцу 8, у коме је писац живео са супругом Милицом Бабић од 1958. године.

Иво Андрић се сматра једним од највећих српских књижевника. Давне 1961. године  добио је Нобелову награду за добринос књижевности. То га чини првим српским књижевником који је добио Нобелову награду. Треба напоменути да је Иво Андрић написао велики број књига међу којима су најпознатије „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“, „Знакови поред пута“, „Проклета авлија“, „Госпођица“, као и много приповедака од којих су шестаци сигурно читали „Аска и вук“. Његове реченице се сматрају  најлепшим у српској књижевности.

У његовом стану сачуван је оригинални распоред и изглед улазног хола, салона и Андрићеве радне собе, а некадашње две спаваће собе преуређене су у изложбени простор где је отворена стална поставка. Једна од занимљивости у том стану јесте то што је Андрић имао чак три писаћа стола. Поред Андрићевих докумената (индекса, пасоша, диплома) и фотографија, у изложбеној поставци могу се видети и оригинални рукописи Андрићевих дела, писма, издања његових књига на разним језицима, као и неки пишчеви лични предмети. Још једна занимљивост је да Андрићева лична библиотека, која се највећим делом налази у радном кабинету, садржи чак 4502 књиге. У току је обиман посао преношења Андрићевих белешки и прибелешки у електронску форму. Било нам је задовољство и част да посетимо и одамо почаст једном од највећих књижевника Србије.

                                               Јелисавета Поповић

За оне који не знају:

Нобелова награда се додељује за највећи допринос у научним и уметничким областима као и допринос миру, па се награда додељује у следећим областима: књижевност, медицина, физика, хемија, мир и економија.

Алфред Нобел је шведски научник и проналазач који је изумео динамит и има 355 регистрованих патената. Захваљујући својим изумима стекао је огромно богатство, које је остављено за доделу Нобелове награде.

Повезане вести

Дружење са писцем за децу , одељење 2/4, 13.02.2024.

Дружење са писцем за децу , одељење 2/4, 13.02.2024.

У школској библиотеци, организовано је дружење са писцем за децу, Маријом Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“. Гости су овом приликом били ученици 2/4 са учитељицом Јеленом Геић. Након представљања, посветили смо се посебној причи „ Чаробно...

Нове медаље са фудбала!

Нове медаље са фудбала!

У СЦ "Шумице" одржано општинско такмичење у фудбалу за ученике-це 5.и 6. разреда. Ученици су освојили прво место и пласман на градско такмичење, док су девојчице освојиле друго место! Честитке за наше фудбалере-ке и пуно срећа у даљем...