Izaberite stranicu

Саопштење школског одбора

n

Категорија

Датум објављивања

03/13/2020

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКОГ ОДБОРА
ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС“
Поводом дешавања у школи током јучерашњег и данашњег дана, у складу са својим обавезама и овлашћенима у складу са чланом 115 Закона о основама система образовања и васпитања и Пословником о раду Школског одбора, дана 13.03.2020.године издаје се следеће САОПШТЕЊЕ – Информацију да је власник фирме једног од закупаца простора у школи тестиран у току јучерашњег дана (12.03.2020.) и да је код њега дијагностикован корона вирус директор школе добила је касно синоћ. Након провере веродостојности, директор је обавестила председника и заменика председника Школског одбора (оба чланови одбора из реда родитеља), који су контактирали све чланове Школског одбора које је било примерено контактирати у периоду након 23 часа. – Сви јавно доступни телефони објављени за контактирање у тренутној здравственој ситуацији надлежних служби Републике Србије и надлежних органа локалне самоуправе били су ван функције током ноћи.

  • Након консултација са Школским одбором, Директор школе донела је одлуку да преко одељенских старешина и представника родитеља у Савету родитеља упути препоруку да деца сутрадан, 13.03.2020.године не дођу на наставу, како би управа школе након добијања инструкција од надлежних здравствених институција спровела све потребне мере како здравље ученика и запослених не би било ни на који начин угрожено. – Приликом доношења одлуке да се изда препорука о недоласку деце на наставу наредног дана, управа школе, Директор и Школски одбор имали су у виду чињеницу да je потребно реаговати без одлагања, како би биле избегнуте потенцијалне озбиљне последице по здравље већег броја деце и запослених, до наредног радног дана када је у надлежни орган локане самоуправе који би могао донети одлуку о прекиду наставе због угрожености безбедности здравља деце и запослених на основу члана 105 Закона о основама система образовања и васпитања – имао могућност да реагује уколико би било потребно. Како управа школе нема законска овлашћења да самостално донесе одлуку о прекиду наставе, издата је препорука као привремена и хитна мера.
  • Школски одбор је од данас 13.03.2020.године па док за тим буде постојала потреба у сталном заседању како би могао благовремено да реагује. – Школски одбор и овим путем потврђује став чланова одбора да је одлука коју је Директор школе донела у оваквој за све новој и ванредној ситуацији била једина исправна и одговорна одлука коју је могла донети у том тренутку и као просветни радник и као одговоран човек, штитећи здравље 650 деце и 70 запослених.
  • Директор школе обавестила је данас 13.03.2020. године Школски одбор о свим данас предузетим мерама – дезинфекцији школе од стране Завода за биоциде и медицинску екологију, те комуникацији са надлежном Школском управом и ресорним Министарством, те издала саопштење које је истакнуто и на сајту школе. – У односу на изјаве министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића које су пренели медији, а у којима осуђује поступак Директора школе и најављује санкционисање због непоштовања процедуре, Школски одбор ће дописом обавестити Министарство просвете о свим предузетим корацима, како би ресорно Министарство имало потпуну и исправну информацију.
  • У оваквим ситуацијама сви, а посебно носиоци јавних функција морају поступати са посебном пажњом и одговорношћу. Давање изјава медијима у оваквом тону, без потпуних информација, изазвало је негодовање великог броја родитеља ученика школе који су на разне начине исказали подршку директору школе.
  • Школски одбор ће током викенда донети и усвојити и Програм додатних мера и поделе задужења чланова Школског одбора, како би школа била у могућности да ефикасно и благовремено реагује у наредним данима, пре свега у предузимању додатних превентивних мера.
  • У име Школског одбора ОШ Михаило Петровић Алас Председник Школског одбора Катарина Обрадовић Баклаја

Повезане вести

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

„КАКО ЈЕ ВЕКА ВЕШТИЦА ЗАВОЛЕЛА БАЈКЕ“ – промоција књиге –  сликовнице  ауторке Ане Драговић Дрљевић за најмлађе ученике наше школе, ђаке прваке, 17.04.2024.

У свечаној сали школе окупили су се ученици првог разреда 1/1 (23 ученика), 1/2 (22 ученика) и 1/3 (30 ученика) са учитељицама Александром Станишић, Јаворком Михајловић и Душицом Арсенијевић, да се упознају са Веком Вештицом, главном јунакињом сликовнице за најмлађе....

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

Промоција књиге „Мала књига о великим стварима“, прича „ТРАНСФОРМАЦИЈЕ“, одељења 2/3 и 2/2, 16.04.2024.године

У сарадњи са ИК „Пчелица“ организовали смо дружење са писцем за децу, Маријом  Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“ , збирком инспиративних прича које подстичу најмлађе на размишљања о себи, али и о свету у коме живе. Овога пута, учесници...

Промоција књиге „Острво слободе“ и радионица са Аном Драговић, одељење 2/1, 27.03.2024.

Промоција књиге „Острво слободе“ и радионица са Аном Драговић, одељење 2/1, 27.03.2024.

У сарадњи са ИК „Одисеја“ и сарадницом Аном Драговић, организовали смо нову радионицу о правилима понашања и значају поштовања правила понашања уз помоћ дечје књиге „Острво слободе“, чији је аутор Ерик Емануел Шмит. Ученици 2/1 ( 20 ученика) са учитељицом Татјаном...