Izaberite stranicu

Дан матерњег језика, одељење 2/1, 21.02.2024.

n

Категорија

Датум објављивања

02/28/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У сарадњи са библиотекарком Дечје библиотеке „Чика Јова Змај“, Виолетом Ђорђевић, организовали смо заједничку радионицу, поводом Дана матерњег језика. Учесници радионице били су ученици 2/1 и њихова учитељица Татјана Маринковић.

Био је то посебан дан, дан који обележавамо као Дан матерњег језика, а то је језик којим говоримо. За нас је драгоцен, важан и саставни део нашег свакодневног живота. Што више знамо о свом језику, више га волимо. Зато је важно да знамо да се правилно изражавамо и да упознамо богату ризницу речи српског језика.

Разговарали смо о начину комуникације међу људима, о језицима који се говоре у читавом свету. Сазнали смо да постоји око 6000 – 7000 језика. Затим смо откривали где се све говори српски језик, наш матерњи језик. Одговарали смо на занимљива питања и тако сазнавали нешто ново. Рецимо, кинески језик је матерњи језик највећем броју људи на планети. А највише од свих, у свету се највише користи енглески језик.

Занимљивости о српском језику су невероватне. Размишљали смо и дуго погађали, на које слово почиње највише речи у нашем језику. Одговор је на слово П. Сазнали смо да постоји књига, једина у Србији, јединствена по томе што свака реч у њој почиње на слово П. Невероватно, од наслова до последње речи, свака почиње истим словом. У питању је књига „Плаво писмо“, намењена старијим особама, али лепо је знати да постоји и таква књига. Веома је оригинална, јер обликом својим представља плаво писмо. Сазнали смо да је најчешће коришћена реч у српском језику лична заменица ЈА! Поводом тога, измислили смо брзу говорну игру у којој смо уживали.

Набрајали смо неке речи које познају баке и деке, а онда смо објашњавали њихово значење. Исто тако набрајали смо неке које ми користимо, али старији их не разумеју. Лепота језика и јесте у томе што живи и што се кроз низ генерација мења, током времена.

Затим смо се посветили другим активностима:

-„Језик, језик, е па шта је“

-„Кирику : Да ли говориш марсовски?“

-„Језичка игра: Како се каже?“ (правилан изговор и правописно правило)

На питање за крај, како може да се воли и негује језик, били смо једносгласни у одговору да га добро познајемо, користимо тако што правилно изговарамо и пишемо на свом матерњем језику.

Обе библиотекарке и учитељица су биле задовољне сјајним одговорима и учешћем у радионици, а другари из 2/1 су обећали да ће доћи поново на заједничко дружење.

Школски библитекар,

Ружа Лалић

Повезане вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...