Izaberite stranicu

Дружење са писцем за децу , одељење 2/4, 13.02.2024.

n

Категорија

Датум објављивања

02/14/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У школској библиотеци, организовано је дружење са писцем за децу, Маријом Манојловић, ауторком књиге „Мала књига о великим стварима“. Гости су овом приликом били ученици 2/4 са учитељицом Јеленом Геић.

Након представљања, посветили смо се посебној причи „ Чаробно семе“. У њој радознао дечак очекује поклон после најављеног изненађења. Мама му није рекла о чему се ради. Он је очекивао играчку или игрицу, а није ни слутио како ће необичан поклон добити и шта ће све сазнати када добије саксију у којој се налази земља. Док чека да семе проклија и да се појави биљка, сазнаје да су веома важни стрпљење и посвећеност. Сазнаје још пуно тога дечак из приче, али разговарајући о њему, научили смо и ми доста.

Поменули смо у разговору много тога. Да су и биљке и животиње жива бића и да о њима треба да бринемо, да су им потребни храна, вода, светлост, а исто тако потребно је да их штитимо и пазимо, јер смо за њих одговорни. Разговарали смо о томе како треба да се бринемо о свом кућном љубимцу. Али, исто тако поменули смо и птице, жабе и рибе. Па смо разговарали о томе шта значи када се нека ситуација сагледава из „птичје“ или „жабље“ перспективе.

Дечак не види свој поклон на почетку. То је семе које је под земљом. Дечак не зна како ће његова биљка изгледати када порасте. Ни родитељи не знају како ће изгледати њихове бебе када одрасту. Свако живо биће је посебно. Јединствено и непоновљиво. Важно на овом свету. Чак и бубе и комарци, посебно пчеле, ради природне равнотеже. Исто тако је и са људима. Свако дете је важно, у друштву смо сви једнако битни. И сваком детету (другарици или другу) потребна је подршка, заштита, пажња и разумевање. Ако волимо своје најближе и пријатеље, учимо себе да будемо боље особе. Ако погрешимо, нешто из тога научимо. Пуно је симболике око нас. Све око нас је потребно ослушкивати и пригрлити, чувати и неговати. Важно је бити у складу са природом и свим бићима.

Свака биљка има нешто добро и корисно за овај свет. Без обзира да ли је оку примамљива или не. Не смемо о нечему или некоме судити на основу спољног изгледа. То је варка. Разговарали смо о коприви. Колико је то корисна и лековита биљка, али је многи не воле и избегавају. Наводили смо и друге примере.

Постоје имена која су у ствари називи биљака.

Ето , мала прича, сасвим једноставна и лепа, која нас је подстакла

 да разговарамо о великим и важним темама.

Било је ово јепо и пријатно дружење.

Ружа Лалић,

шк.библиотекар

Повезане вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...