Izaberite stranicu

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

n

Категорија

Датум објављивања

03/29/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА, 27.02.2024. Радионица „Све боје другарства“ – промоција књиге „Боје другарства“

Сваке године, последње среде месеца фебруара, обележава се Међународни дан борбе против вршњачког насиља. За ову школску годину, обележавање овог важног датума, организовали смо у сарадњи са Тимом за заштиту ученика од ДНЗЗ, Вршњачким тимом и Ученичким парламентом, посебну недељу са различитим активностима у школи и назвали је „Недељом заједништва“.

Сви ученици школе, од првог до осмог разреда, дали су свој допринос у „Недељи заједништва“ у активностима које су биле организоване као:

  • Химна „Алас“
  • Литерартни конкурс „Заједно смо јачи“
  • Ликовни конкурс „Другарства и знања талас – то је школа Алас“ (мото школе) израда плаката
  • Радионица „Све боје другарства“ у школској библиотеци за представнике 5/1, 5/2, 5/3
  • Радионица за Вршњачки тим „Јабуке господина Пиболдија“
  • Проглашење победничког рада за литерарни и ликовни конкурс

НАЈБОЉИ ПЛАКАТ – ОДЕЉЕЊЕ 2/1  (победнички плакат је урамљен и стоји у главном холу школе)

НАЈБОЉИ ЛИТЕРАРНИ РАД – Андреа Млађеновић 4/3

У школској библиотеци, дан раније у односу на Међународни дан борбе против вршњачког насиља, организована је радионица „Све боје другарства“ и промоција књиге „Боје другараства“ аутора Горана Марковића. Представници одељења петих разреда били су учесници ове радионице. Гости на радионици, овога пута, били су сарадници Издавачке куће „Пчелица“ из Чачка и аутор књиге, лично, Горан Марковић.

Радионица је инспирисана књигом  „Боје другарства“ са циљем освешћивања ученика о утицају стереотипа и предрасуда на друшвени живот, подстицања емпатије, прихватања различитости и веће вршњачке толеранције.

Ученици су уз лик дечака Виктора и изазовима који га прате, имали прилике да разумеју и схвате колико могу бити опасне речи које упућујемо једни другима. Исто тако, разговарали смо о стереотипима и колико нам они у животу помажу или одмажу. Они нас уводе у предрасуде које контролишу наше емоције и не ретко, наше понашање. А таква различитост, кроз призму предрасуда искривљује нашу слику света и отежава нам да разумемо друге, па због тога управљају нашим понашањем. Ако у себи имамо потребу да поступимо исправно, већ смо на правом путу.

Не можемо управљати понашањем других, али својим можемо. Закључили смо да су боје другарства – ПОДРШКА, ПОВЕРЕЊЕ, РАЗУМЕВАЊЕ, САОСЕЋАЊЕ, ПОМОЋ, ХРАБРОСТ АЛИ ОНА ХРАБРОСТ КОЈА ЈЕ ПРОИСТЕКЛА ИЗ МУДРЕ ОДЛУКЕ!

Аутор књиге је разговарао са ученицима и стрпљиво и дибронамерно одговарао на многобројна питања о настанку књиге.

Школска библиотека је добила пакет поклон књига од ИК „Пчелица“ због чега смо веома захвални.

Ружа Лалић, шк.библиотекар

Повезане вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...