Izaberite stranicu

ПОСЕТА СРПСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАУКА И УМЕТНОСТИ

n

Категорија

Датум објављивања

10/09/2022

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У среду 5.10.2022, одељење 6/3  са одељењским старешином Маријом Лакићевић  посетило је Српску академију наука и уметности (САНУ).

Српска академија наука и уметности налази се у главној улици Београда. Основана је 7. новембра 1841. Током година ова установа мењала је своје име више пута. Њени чланови били су бројни српски великани,  укључујући  Михаила Петровића Аласа, чије име носи наша школа. Први председник  био је Јосиф Панчић,  наш и светски признат биолог. Исидора Секулић била је прва жена академик.

У овој згради раде људи признати у свету науке и уметности, као што су математичари, инжењери, лекари, физичари, хемичари, сликари, вајари, историчари, биолози, географи, књижевници и други.

САНУ је однедавно своја врата отворила и посетама ученика, како би најмлађи чланови нашег друштва  могли да схвате величину и значај ове установе.

Видели смо бисте наших великана, посетили собу Милутина Миланковића у којој се налазе његове књиге, библиотеку Марка Ристића, у којој се налази  мноштво књига које је сакупљао током целог живота, које су написане на српском и француском језику. Обишли смо у свечану салу где се одржавају важни састанци и доносе значајне одлуке. Ова институција украшена је предивним витражима који приказују симболе Србије. Видели смо важна ордења, од којих су многа стара више стотина година. Знаменити носиоци ордења, одлучили су да га поклоне овој установи.  

Интересантно је да зграда Српске академије наука и уметности није била срушена током Другог светског рата,  зато што је у то време била међу најлепшим и највреднијим  зградама, због чега су је Немци заузели.

Нашем одељењу припала је велика част да посети ову установу и да схвати њен значај за српски народ.

Текст написала: Дуња Вукичевић

Повезане вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...