Izaberite stranicu

Представљање књиге  радионицом  „Три краљице на два точка“ – одељење 7/2, 15.11.2023.године

n

Категорија

Датум објављивања

01/24/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У сарадњи са Издавачком кућом „Одисеја“ организовали смо дружење са ученицима одељења 7/2 (24 уч.) и наставницом српског језика Јеленом Кораћ. Престављена им је књига „Три краљице на два точка“ награђиване француске ауторке за децу и младе, Клементин Бове намењену деци 13+.

Тематика књиге је актуелна међу тинејџерима, дружење, (не) прихватање, (не) равноправност, искреност, емпатија, разумевање међу вршњацима. Сарадница Ана Драговић водила је радионицу веома вешто, трагајући за правим одговорима на питање постоји ли искреност и равноправност у дружењу. Колико смо искрени једни према другима? Да ли се једни према другима опходимо поштујући и уважавајући равноправност? Ученици су били заинтересовани да изнесу свој став о себи и својим пријатељима, као и о њиховом међусобном односу.

Читали су се одломци књиге, који су постављали нова питања, а иста отварала нову дикусију, све у циљу проналажења најбољих решења за новонастале ситуације главних јунакиња књиге. Ученици су проблеме главних јунакиња повезивали са својим личним искуствима.

Почетак књиге нас уводи у проблематику – када стигну резултати гласања на Фејсбуку, Миреј, Астрид и Хакима, званично постају три најружније девојчице у школи. Али, да ли то значи да ће тек тако сести и плакати због тога?

Можда, мало. Али не много и задуго!  Оне грабе своје бицикле из гараже и крећу на вожњу до Париза са циљем да упадну на забаву у Јелисејској палати и скрену пажњу јавности на себе и свој проблем. Вести о њиховом подвигу се шире, а оне постају звезде на друштвеним мрежама и телевизији. Под будним оком нације, све три девојчице ће стећи славу, нова пријатељства и самопоуздање, а поред тога ће имати времена да успут мало (или мало више) презалогаје.

Како се супротставити осуди и наметнутим стандардима лепоте? Како сачувати вршњачко поштовање, ако се „не уклапаш“? Да ли се морамо уклопити да бисмо били прихваћени? Да ли то онда јесте равноправност?

Три јунакиње овог романа су одлучиле да се супротставе вршњачком насиљу и гласно рекле НЕ наметнутим стадардима лепоте. Да ли су оне у праву и колико их истински подржавамо?

Како градити и чувати самопоуздање и колико је важно током живота?

Колико је важно бити искрен према себи и другима? Бити искрен, а не повредити свог друга/другарицу? Које речи у комуникацији бирамо да останемо добар пријатељ и да задржимо свог пријатеља? И зашто је све то толико важно?

На крају радионице, сарадница је ученицима показала и друге књиге о којима можемо разговарати неком другом приликом.

шк. Библиотекарка

Ружа Лалић

Повезане вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...