Izaberite stranicu

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ВЕСЕЛИ БРОД“  – ученици трећег разреда 3/2 и 3/3, 19.09.2023.

n

Категорија

Датум објављивања

11/02/2023

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

На позив ИК „Вулкан издаваштво“ присуствовали смо величанственој промоцији дечје књиге „Весели брод“ – Слободана Станишића, у књижари „Вулкан“ у Сремској 2. Тога дана били смо поносни и пресрећни из више разлога: имали смо прилику да се дружимо са најпознатијим писцем за децу, учествовали смо у дискусији о разним темама које је обухвата књига, добили поклон књигу „Весели брод“ са потписом писца и прегршт лепих порука и мисли. Чини нам се да смо порасли након овог дружења. А осмех на лицу, свакога од нас, био је неизоставан.

Недељу дана пре овог сусрета, за ученике оба одељења, одржан је час у школској библиотеци посвећен књигама, значају и предностима читања и том приликом су сви ученици добили поклон књигу коју нам је послала ИК „Вулкан идаваштво“, на одушевљење свих. Књиге су одмах обележили и радосно изашли из библиотеке, са обећањем да ће је донети на заказану промоцију. Сви су добили задатак да се припреме за промоцију тако што ће књигу прочитати, записати своје утиске или припремити питања за писца. Није потребно писати о томе да су своју обавезу одговорно обавили и да су били на висини задатка. Можда је због пуно питања, промоција дуже трајала, али то и није толико битно, колико је значајно да постоји добра, искрена и позитивна интеракција деце и писаца за децу, посредством школе и издавача. Предивна симболика!

Ова јединствена и посебна књига „Весели брод“ је раздрагано штиво, занимљиво за читање. Испуњена је песмама и причама  писана једноставним језиком, деци потпуно разумљивим.Многе песме имају необичну форму која се веома допала деци, јер су стихови писани у разним облицима (кућа, чаша, кап воде, и сл.) што се деци допало. Теме су позитивне, подстицајне, стихови и реченице проткани хумором. Неки од ученика су читали најомиљеније стихове. Пажња свих присутних била је потпуно заокупљена књигом, а из књиге су исијавале позитивне поруке слоге, заједништва, доброте, љубави према породици, пријатељима, према школи и учитељима, према књигама и читању, о моћи знања којег су овога дана, сви желели да освоје. Изузетно подстицајне речи и савршена мотивација и за децу, и за писца и за запослене у школама и издавачким кућама.

Деца су желела знати више и о ауторовим изборима. Тако смо сазнали да је по њему највеселија песма „Птичји дворац“ а најдрагоценија прича „Весели брод“. Књижевник за децу, Слободан Станишић, говорио им је да је одрастао уз књиге и читао песме Драгана Лукића, Десанке Максимовић и Душана Радовића, кога је и лично познавао. Говорио им је о значају читања, јер читање подстиче машту, уз читање расте памет, ако се чита, живот нам постаје богатији. Поручио је да читање увек има лековито дејство и да он има своју најопмиљенију песму „Детињство“. Пожелео им је да уживају у свом безбрижном детињству, да на доброту узвраћају добротом, да бодре једни друге, да слушањем воле маму и тату, али посебно да слушају баке и деке, затим у школи своје учитеље, јер је школа други дом, Малишанима је поручио да у животу увек буду упорни у свему што раде, да једино посвећеност води добрим резултатима.

Много је радости донео овај сусрет. Захвални смо сарадницима школске библиотеке на позиву, захвални сјајном писцу за децу за ово дружење и учитељицама које су подржале ову акцију.

Ружа Лалић,

школски библиотекар

Повезане вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...