Izaberite stranicu

Промоција књиге „Тајна госпође Мандроле“ – одељење 2/1, 01.12.2023.

n

Категорија

Датум објављивања

01/25/2024

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

У чаробно лепом окружењу Дечје библиотеке „Чика Јова Змај“ на промоцији књиге „Тајна госпође Мандорле“, упознали смо необичну чаробницу. Приметили смо да и у стварном животу има по мало чаролије. Схватили смо значај чаробних речи, јер смо сви ми у ствари, прави чаробњаци.  Стварамо чаролију око себе лепотом добрих дела.

Наш домаћин је била библиотекарка Виолета Ђорђевић, која нас је као и увек лепо дочекала и потрудила се да нам овај сусрет остане у лепом сећању. Ауторка књиге, Ана Цакић, нам је открила неке детаље у вези настанка књиге и одговарала на сва постављена питања. Мали радозналци, ученици одељења 2/1 (20 уч.), учитељице Татјане Маринковић, који су били дивни саговорници. Питања је било пуно, нарочито када су сазнали да је ова чаробница, вештица, сенкорога, јединствена по томе што своје моћи користи само да би променила децу и људе на боље. Мандорла само жели да их учини племенитијим и толерантнијим према другима. Добрим срцем и исправним поступањем према другима, ширимо добро око себе. Упознали смо четири чаробне речи, које могу поправити ситуацију, у случају да смо некога својим поступањем повредили. Само их треба употребити.

Овога пута бавили смо се причом из новогодишњег поглаваља, која се дешава у снегом завејаној Варошици, у срцу новогодишњег вашара и случајном сусрету два дечака Луке и Оливера. Ова емотивна прича о пријатељству једног безбрижног дечака који долази из богате породице и једног напаћеног дечака који потиче из социјално угрожене породице, буди чисту емпатију у дечјем срцу, а подстиче блискост коју осећамо према својој породици. Важно је да знамо да празници нису исти за све. То јесте тужно, али ми увек можемо чистим срцем и исправним поступањем некоме улепшати живот. Или да пробудимо наду у боље сутра. Важно је да разумемо како се неко други осећа. Оливеру је помогла управо госпођа Мандорла, помоћу чини које само она може да користи. Оливер је постао бољи дечак. Оливер је  постао пријатељ и коначно има правог и искреног пријатеља. А имати пријатеља је непроцењиво!

 Водили су се озбиљни разговори о доброти и великодушности.

Лик госпође Мандорле је дефинитивно учинио да сви постанемо најбоља верзија себе у тренутку када се упознамо са причом. Када смо саслушали једни друге, схватили смо да она има моћ и ван оквира књиге. А оно најлепше, што сви имамо заједно са њом јесте добро срце. Оно нас увек води ка добрим делима. Тако настаје чаролија лепог у животу. Допада нам се ова књига, веома.

Како је госпођа Мандорла пре свега читала приручнике и часописе о лепом понашању и одевању, није тешко закључити да је желела бити дама. Обожавала је шешире. За њу лично били су веома практични, јер су скривали други пар чаробних очију. Мандорла је сматрала да су шешири веома важан модни детаљ који свака дама мора имати. У радионичарском делу измаштали смо нове шешире за главну јунакињу књиге коју смо заволели. Направили смо и изложбу радова коју смо поносно сликали.

Била је дирљива и лепа атмосфера током дружења. У овој библиотеци књиге се једноставно заволе и обожавају. Хвала нашим домаћинима и ауторки предивне књиге, на овој прилици и разговору који су нам улепшали овај дан.

Ружа Лалић

шк.библиотекар

Повезане вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...