Izaberite stranicu

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4 06.10.2023.

Датум објављивања

12/07/2023

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Амбасадорка Краљевине Норвешке у Србији, Кристин Мелсом, отворила је манифестацију „Источно од сунца и западно од месеца – нордијска књижевност за децу у преводу на српски језик“ и истоимену изложбу отворену у Библиотеци града Београда (БГБ), коју су подржале амбасаде скандинавских земаља – Норвешке, Шведске, Данске и Финске. Организатор манифестације је Група за скандинавистику са Филолошког факултета у Београду.

Многобројни садржаји су се одвијали у више простора Библиотеке града Београда и на Филолошком факултету. Део манифестације одигравао се у Дечјем одељењу „Чика Јова Змај“ са најмлађима, а ученици наше школе имали су прилике да буду учесници овог изузетног програма у „Недељи нордијске књижевности за децу и младе у Србији“.

Ученици одељења 2/3  (24 уч.) са учитељицом Миром Ђилас и ученици 2/4  (15 уч.) са учитељицом Јеленом Геић, били су гости Дечјег одељења БГБ, где нас је, као и увек, са осмехом, топло дочекала библиотекарка Виолета Ђорђевић. Простор библиотеке је поводом нашег сусрета био у потуности припремљен за радионицу, а исту су осмислили и припремили представници Групе за скандинавистику Филолошког факултета у Београду: професорка Наташа Ристивојевић Рајковић, библиотекарка Милица Живковић и њихови изузетни студенти. Са нама је била и Тања Лебовић, која нам је дочарала лепоту приче из књиге „Тату и Пату“ у издању  ИК „Propolis Books“.

Наши другаци су били веома расположени за дружење и радо су учествовали у разговору. Почели смо са асоцијацијама покушавајући да се сетимо које то државе на мапи света имају облик лава, а онда смо наставили са темама које су нам позате, а то је да Деда Мраз долази из Финске, да лего коцкице потичу из Данске. Поменули смо необичан мост који повезује те две земље, Данску и Шведску. Упознали смо се са причама које слушају и читају деца из тих земаља, тако да се по пасус читао на финском, а затим и на српском. Чак смо научили десет речи на финском језику, а затим смо се играли допуњалки и то на финском (употребили смо све научене речи на финском језику док су нам мимиком показивали разна осећања као када смо: весели, љути, запањени, тужни, узбуђени, уплашени, срећни, посрамљени,…). Било је забавно и веома занимљиво! Слушали смо најбрже прочитану причу на свету и то на финском, а затим на српском језику. Много смо се трудили да пратимо, али много тога нам је у брзини промакло. Срећом , прочитали су нам поново, онако како нама прија и објаснили су нам да само добри и вешти читачи могу да читају тако брзо и занимљиво!

Након читања, уследила је нова игра. Упознали су нас са њиховим традиционалним луткицама које се називају Нити или другачије, Гномови! А то су тек чаробна и необуздана бића! Нису опасни за оне који су добри и који чине добра дела! Гномови су помоћници Божић Бате. Они воле и чувају животиње. По митологији, они су чувари наших домаћинстава. Могу бити попут људи, добри или лоши. Из њихових очију могу севати муње, ако су љути. Имају моћ да буду невидљиви. Зато се понекада деси да људима који лоше поступају, преко ноћи неко направи неред у дворишту. Али су зато дивни и брижни према свим добрицама овог света! Својим постојањем чине свет лепшим местом, јер подстичу све нас да чинимо само добра дела.

Уследио је најзанимљивији део, када смо заједно сви, направили свог личног Гнома, да буде наш чувар и да га понесемо са собом , кући.

Мало је рећи, колико је осмеха донело ово дружење. Били смо срећни што смо се упознали са причама, које слушају или читају деца из скандинавских земаља. Како је лепа различитост! Даљина нам није могла ништа, јер некако смо данас, са децом тих земаља били уз приче, повезани.

На самом крају смо се захвалили организаторима на овом предивном сусрету. А затим је уследило опроштајно изненађење – поклони! Добили смо заставице Финске, мапе државе Финске у боји за радионицу у школи и прегршт букмаркера да уживамо у новим читањима да заволимо приче нордијске књижевности. Добили смо две поклон књиге „Тату и Пату у земљи снова“ за школску библиотеку.

И знали смо тајну – у излогу Библиотеке града Београда до краја ове године биће изложене књиге нордијске књижевности, а нама су представили три те дечје књиге!

Ружа Лалић,

школски библиотекар

Повезане вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Привремени орган Града Београда донео је Одлуку о додели ћачке помоћи породицама са    децом школског узраста на територији Београда бр. 6-3766/24-С-20.  Школа ће послати Образац пријаве сваком ученику или ће одељенски старечина поделити родитељима у...

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

Школско такмичење рецитатора, млађи разреди, 13.03.2024.

У школској библиотеци, одржано је школско такмичење рецитатора за ученике млађих разреда. Учествовало је укупно 14 ученика: ПРВИ РАЗРЕД 1/1 Петар Новаковић  „Страшан лав“ – Д. Радовић 1/2 Милан Пешут  „Птица у кавезу“ – Ј. Ј. Змај 1/2 Хана Дачић  „ Шта...