Izaberite stranicu

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

n

Категорија

Датум објављивања

08/27/2020

ОШ Михаило Петровић Алас

admin

Према стручном упутству МПНТР-а и Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID 19,наша школа ће наставу организовати на један од предложених начина ,усклађен са просторним и кадровским капацитетима и који осигурава заштиту здравља ученика и запослених.

На основу Посебног програма основног образовања и васпитања који је припремио ЗУОВ (Завод за унапређивање образовања и васпитања),предложено је следеће :

-настава се реализује у школи на непосредан начин или код куће online и праћењем часова на каналима РТС по утврђеном распореду у току дана( родитељи су анкетирани о избору начина праћења наставе)

-сви часови обавезних предмета се реализују у школи или напољу ,кад год је могуће

-часови трају 30 минута,мали одмори 5 мин.а велики одмор 15 мин.

-одељења се деле на групе до 15 ученика (изузетно група може бројати и 18 ученика,уколико просторне могућности дозвољавају и ако је могуће поштовати прописану дистанцу од 1,5 до 2м између ученика)

-свако одељење тј.група има своју учионицу, а одељењске старешине одређују који је ученик у којој групи( групи А или групи Б)

– Настава у првом циклусу од 1 до 4 разреда ,траје од 8.00 до 14.00 и организује се свакодневно.Ученици имају до 4 часа.

Целодневна настава  у 1. и 2. разреду траје од 8.до 12.35(редовна настава) и од 12.35 до 14.00 (слободно време) са могућношћу организовања бриге о деци до 15:30 

За остваривање права на боравак  и бригу за децу из целодневне наставе ,потребно је да родитељи доставе потврду од послодавца да посао морају обављати ван куће   и контакт послодавца.

Полудневна настава од 1 до 4 разреда траје од 8.00 до 12.35 , а боравак за ученике 3. и 4.  разреда до 14.00   .Групе полудневне наставе долазе у два термина ,или од 8.00 до 10.45 или од 10.45 до 12.35 Групе мењају термине праћења наставе на недељном нивоу.

Што се тиче исхране ,препоручујемо родитељима да деца доручкују,односно ручају пре доласка у школу, као и да у школу донесу ужину док не утврдимо могућност допремања хране од стране предузећа ЛИДО ,добављача са којим школа има важећи уговор и констатујемо број потенцијалних корисника и да ли је могуће због простора у трпезарији ,безбедно служити оброке.

Настава у другом циклусу  од 5 до 8 разреда се одржава свакога дана од 14.00 до 17.35 по комбинованом моделу. Свака група прати наставу у једној учионици,нема кабинетске наставе.

То значи да су  сва одељења подељена на групе(А и Б) и да једне недеље група А похађа наставу у школи( понедељком,средом и петком ),а тим данима  група Б код куће  прати наставу на РТС и online.Уторком и четвртком је група Б у школи а група А код куће прати наставу на РТС и online.

Друге недеље је обрнуто ,група Б прати наставу у школи (понедељком, средом и петком) ,а група А је тим данима код куће.  Група А прати наставу у школи уторком и четвртком,а група Б је тада код куће. На овај начин се постиже уједначено праћење наставе за обе групе.

Ученици имају 5-6 часова дневно и предвиђено је да се у школи реализује настава из обавезних предмета а изборне предмете,физичко и здрвствено васпитање ,информатику ће пратити online.

Ученици који су се због здравствене и безбедносне ситуације определили за рад код куће, наставу прате на каналима РТС и путем неке online платформе.

Праћење рада,напредовања и постигнућа ученика и оцењивање ће се обављати у току непосредног рада у школи,путем писаних и усмених провера знања .У ченици који наставу прате код куће ће бити у обавези да долазе ,у договору са наставником, на писане или усмене провере знања.

Школа прати епидемиолошку ситуацију и поштује упутство о примени мера заштите здравља ученика   и запослених које прописује :

-обавезно ношење заштитних маски 

-држање физичке дистанце 

-дезинфекцију ногу на дезобаријери приликом уласка у школу

-дезинфекцију руку алкохолом (дозери са алкохолом су инсталирани у свим учионицама и ходницима)

-појачано одржавање хигијене у школи ,редовно проветравање просторија,и честу дезинфекцију радних повшина 

-провера телесне температуре детета од стране родитеља ,пред полазак у школу

-дете или запослени са температуром или респираторном инфекцијом ,не долази у школу(јавља се у COVID 19 амбуланту надлежног дома здравља и прати даље препоруке лекара.Такође се јавља надлежнојособи у школи.

-ако се симптоми појаве у школи ,дете се смести у простор предвиђен за изолацију са неком одраслом особом која носи маску и рукавице,обавесте се родитељи детета. Дете,такође ,одмах стави маску, а након збрињавања детета ,просторију проветримо и дезинфикујемо.

Поштовани родитељи ,молимо вас да уважите чињеницу  да је количина информација од МПНТР-а ка школама била прилична , те да је било потребно време да се све осмисли и у зависности од повратних информација са ваше стране ,донесе одлука у складу са препорукама и прилагођена ситуацији у нашој школи. Неопходне информације смо прослеђивали преко одељењских старешина .

Хвала вам на разумевању.

Директор школе,

Мирјана Шпехар

Повезане вести

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

РАДИОНИЦА „ТАТУ И ПАТУ У ЧАРОБНОЈ ПРИЧАОНИЦИ“, ученици другог разреда, 2/3 и 2/4

Амбасадорка Краљевине Норвешке у Србији, Кристин Мелсом, отворила је манифестацију „Источно од сунца и западно од месеца – нордијска књижевност за децу у преводу на српски језик“ и истоимену изложбу отворену у Библиотеци града Београда (БГБ), коју су подржале амбасаде...

СПОРТ ЗА СВЕ!

СПОРТ ЗА СВЕ!

Ученици-це шестог разреда наше школе као и предходних година учествовали су на спортској инклузивној манифестацији "Спорт за све", која се организује поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у Хали Александар Николић (хала Пионир).Ученици су имали прилику...

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Ове школске 2023/2024.године, на Дан европских језика, имали смо прилике да угостимо ученике и наставнике ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Бруса, који су приредили програм на енглеском језику. У свечаној сали наше школе први пут је на страном језику изведен програм у...